Президентът поиска македонците да получават българско гражданство по-лесно

Румен Радев [стоп кадър]

Eдна от задачите на българските институции е да улеснят процедурите за придобиване на българско гражданство за открито заявяващите българската си идентичност граждани на Република Северна Македония (РСМ). Това се казва в позиция на президента Румен Радев по повод писмо от етнически българи от Македония, в което те се оплакват от продължаващо им дискриминиране там.

Освен това институциите в югозападната ни съседка трябва  да гарантират правото им свободно да се самоопределят като българи по произход в съответствие с принципите на международното право, настоява президентът.

Както EURACTIV писа наскоро, 9098 македонци са придобили българско гражданство през 2020 г., сочи докладът на комисията за българско гражданство в президентството, което има последната дума за получаването му. Това са половината от всички, взели български паспорт през 2020 г. През 2019 г. българско гражданство са придобили 5628 македонци, сочат документите. През 2018 г. 3619 души от Македония са придобили българско гражданство. През 2017 г. броят им е 1150. 25 447 са хората от Македония, взели български паспорт за периода 2012 г. – 2016 г., а за петте години преди това – 33 530.

Президентът Радев настоява още София и Скопие да реагират незабавно на сигналите на българи от югозападната ни съседка, които се оплакват, че са дискриминирани. Министерството на външните работи веднага обяви, че „винаги е реагирало на подобни сигнали на всички дипломатически нива и често е съобщавало публично за тези свои действия“. „Изразяваме удовлетворение, че държавният глава споделя нашата позиция, че Република Северна Македония трябва да уважава правото на самоопределение на всички свои граждани, включително тези с българско самосъзнание“, допълва МВнР.

В позицията си Радев сочи още, че правата на човека и защитата от дискриминация са в основата на демокрацията и фундаментална част от критериите за членство в ЕС. Президентът допълва, че уважението към свободното право на самоопределение на сънародниците ни е ключова стъпка в развитието на добросъседските отношения между двете държави.

Друг фактор е „езикът на омразата срещу България и българите в РСМ“, които е редно да имат равни права с тези на останалите граждани на страната в съответствие с европейските стандарти.

Над сто хиляди граждани на Република Северна Македония имат българско гражданство. Към момента хиляди други са в процедура на разглеждане на заявленията им за придобиване на гражданство, обяснява още държавният глава.

Джамбазки: Така ще присъедините към Албанския съюз

Веднага след президента темата коментира във Фейсбук и българският евродепутат от ВМРО Ангел Джамбазки. Той се нахвърли върху македонския премиер Зоран Заев, който  в неделя поздрави македонците по случай  Международния ден на майчиния език.

В социалните мрежи Заев написа: „Разнообразието от езици в Република Северна Македония трябва да се възприема като мост между различните етнически групи“. Той подчерта, че правата и възможностите на  всички граждани в страната са еднакво гарантирани. В поста си Заев изрежда „македонци, албанци, турци, сърби, власи, роми, бошняци и всички други общности“, които живеят в Македония.

„Ако гражданин има право да говори на родния си език, други граждани не губят, а печели Република Северна Македония, като гражданска и демократична държава“, пише Заев. Той не споменава нито българите, нито българския език.

Според Джамбазки правата на българското малцинство  не са защитени и заплаши, ако Скопие продължава „с провокациите“ , ще се присъедини към „Албанския съюз“.

„Продължавайте с тази враждебна към българските си корени политика и ще се присъедините към албанския, а не към Европейския съюз. Много по-бързо, отколкото си мислите. Албанската общност беше фактор онзи ден в Тетово, Гостивар, уви Дебър и Кичево, вчера Скопие и Куманово (нали знаете къде е Арачиново?), днес ги чакайте към Крива Паланка. А Вие продължавайте да хулите, обиждате и плюете братска България и да се лигавите с окупатора Сърбия“, обяви евродепутатът.

Македонки министър обвини Екатерина Захариева в лъжа

Въпреки непрекъснатите уверения на правителствата на двете държави, че ще сменят тона, нападките между София и Скопие продължават с пълна сила. В неделя македонският вицепремиер по европейските въпроси Никола Димитров обвини във Фейсбук българския външен министър Екатерина Захариева в разпространяване на  „скандални неистини“.

По-рано Захариева коментира, че съгласуваността на Република Северна Македония с общата европейска външна политика е под 50 процента.  Димитров обяви, че е 92 процента според доклада на Европейската комисия за 2019 г.

Димитров посъветва българския политик да се изказва по-предпазливо, особено когато информацията е общодостъпна и подчерта, че се създава впечатление, че идеята е да се „очерни съседът“, което не е „нито приятелско, нито европейско“.

Харта за Северна Македония

Миналата седмица в декларация от парламентарната трибуна ВМРО обяви, че партията ще предложи на всички политически сили харта за Северна Македония за постигане на национално съгласие. „Българските граждани трябва да знаят кой защитава националните интереси и кой действа като „пета колона на чужди държави“, се казва в декларацията.

Причината за недоволство на партията е изказване на съвместна пресконференция с премиера Зоран Заев на евродепутата от ДПС Илхан Кючюк, че двустранните отношения трябва да се решават в двустранен формат. Кючюк е посетил Скопие в качеството си на докладчик за напредъка на Република Северна Македония  по пътя ѝ на присъединяване към Евросъюза.

„Изявлението на европейския пратеник на ДПС на практика торпилира единството на българската позиция и е продиктувана от чуждестранни интереси“, заяви ВМРО.