Президентът призова: Гласувайте, време е за нови хора

Руман Радев [Фейсбук страница на президента]

Време е да теглим чертата. Време е за нови идеи, нови хора и ново доверие в институциите. Затова призовавам всички вас, пълнолетните българи: мислете, преценете, гласувайте. В неделя всичко зависи от нас.

Това обяви президентът Румен Радев в обръщение към народа в навечерието на парламентарните избори на 4 април.

Държавният глава посочи още, че приключва мандат, белязан от скандали, разкрития, протести и икономическа криза. “Доверието в старото Народно събрание отдавна рухна. Хиляди българи поискаха предсрочни избори още през лятото на миналата година. Получиха отказ с аргумента, че не бива да се правят избори насред пандемията”, обяви президентът.

И продължи, че за месеците от лятото насам кризата се е задълбочила. “България загуби лекари, медицински сестри, учители, много от нас загубиха близки хора не само заради коронавируса, но и заради блокирания достъп до здравеопазване. Смъртността е рекордна, но страхът не е изход. Отлагането не е решение”, каза Радев.

По думите му отблъскването на хората от политиката обслужва враговете на свободата. “Каквито и да са преживените от нас разочарования, веднъж на четири години ние имаме право да се произнесем относно своето бъдеще. В изборния ден всеки от нас, млад или стар, богат или беден, има своя равен дял в съдбата на България и трябва да го вложи премислено, критично и осъзнато. Който не гласува, оставя съдбата на родината, своята и тази на близките си хора, на произвола на чуждия избор. На контролирания и купения вот, които са печален факт от години”, допълни президентът.

И зададе въпроси, на които всеки трябва да си отговори, преди да гласува: по-свободен ли е днес, отколкото преди четири години? По-богат ли е? По-достоен ли се чувства като гражданин на днешна България, отколкото е бил преди? Дали разчита на българското правосъдие, на българските болници, на полицията, на училищата и университетите, в които се образоват децата ни? Или се налага да плаща повторно за това, за което вече е платил с данъците си.

“Онзи, на когото поверим хазната, ще може да похарчи средствата, за да защитава или напротив – да ограничава свободата ни. От него до голяма степен ще зависи дали ще чуваме истината в обществените медии, дали ще можем да разчитаме на бързо и справедливо правосъдие, дали държавата ще ни подаде ръка, когато сме в нужда”, подчерта Радев. И посочи, че от нашия избор зависи дали децата ни ще останат в България.