Президентът призова парите за “Хемус” да се ползват срещу кризата

Румен Радев [Прессекретариат на президентството]

“Крайно време е да се преразгледат дългосрочните проекти с осигурен финансов ресурс за години напред”, призова в понеделник президентът Румен Радев

Според него по тези проекти трябва да се заделят необходимите финанси, за да не спира работата по тях през тази година, но останалото да се насочи за преодоляване на социалната и икономическа криза.

“Какъв е смисълът милиарди да стоят замразени с хоризонт следващите 3-4 и повече години, а в това време да теглим нови заеми с лихва?”, попита той, но без да посочи за кои проекти говори.

Пред EURACTIV България източници от президентството уточниха, че Радев говори за строителство на автомагистрала “Хемус“, за която са заделени близо 2.5 милиарда лева. Другият дългосрочен проект с осигурено финансиране е ремонтът на язовири за 500 милиона лева. Парите бяха дадени на Държавната консолидационна компания, но малка част от тях са използвани.

Неофициално източници от президентството обясняват, че президентът не иска замразяването на магистралата, а отблокиране на наличния ресурс за справяне с кризата сега.

Тези проекти са давани от президента като пример за непрозрачното използване на бюджетните средства.

Позицията на премиера Бойко Борисов е, че инфраструктурните проекти помагат на държавата да мине по-леко през кризата и да запази част от работните места.

“Следва да има ясни механизми за прозрачност, отчетност, ефикасно и отговорно използване на обществените средства. Необходимо е да се въведе публичен регистър за отчитане на харчените средства в борбата с коронавируса при регулярна актуализация на разходите, критериите за одобряване и източниците на финансиране”, призова в понеделник президентът Радев.

Според него България трябва да забрани държавна финансова помощ за офшорни фирми и за такива, които имат дъщерни дружества, регистрирани в офшорни зони. Той посочи, че подобни ограничения вече има в някои държави от ЕС, а в други въвеждането им е на дневен ред.

“Месец и половина след въвеждане на извънредното положение, българското правителство все още не предлага ясна и убедителна програма за навременна, достъпна и безвъзмездна помощ. В същото време, за преодоляване на кризата се заделят все повече публични средства, предстои тегленето на колосален заем“, коментира държавният глава.

В интервю за EURACTIV България вицепремиерът Томислав Дончев обяви, че държавата може да използва над 12 милиарда лева, за да помогне на бизнеса и гражданите да се справят с кризата.

Правителството анонсира намерението си да тегли нов дълг до 10 милиарда лева. Отделно, страната разполагаше в началото на кризата с 10 милиарда лева фискален резерв.

“С въвеждането на извънредното положение, изпълнителната власт получи изключителни правомощия да се разпорежда безконтролно с този ресурс. Не трябва да забравяме обаче, че тези средства трябва да се заработват и изплащат от българските граждани и бизнес“, казва президентът.