Президентът Радев: Нямаме нужда от посредници за Северна Македония

Румен Радев и Стево Пендаровски посетиха заедно със съпругите си базиликата "Санта Мария Маджоре" в Рим. [Прессекретариат на президента]

„Нямаме нужда от никакви посредници. Никой не познава по-добре нашата история от самите нас.“ Така президентът Румен Радев коментира пред журналисти по време на визитата си в Рим в четвъртък, 27 май, информацията, че Португалия е предложила историци от Европейския съюз да участват в българо-македонската комисия по историческите въпроси.

Държавният глава посочи, че в сряда е имал задълбочения разговор с президента на Северна Македония Стево Пендаровски.

„От нас зависи да проведем един откровен конструктивен диалог, базиран на историческите документи, на първоизточниците. Стъпките, които трябва да направим, не минават през другите европейски столици и оттам да бъде оказван натиск на България. В никакъв случай“, подчерта Радев. По думите му трябва да се търси устойчиво и необратимо решение на въпросите със Северна Македония.

Радев и Пендаровски са на съвместно посещение в Рим, като пътуваха с българския самолет. Те са в италианската столица, за да отбележат традиционните тържества по случай празника на светите братя Кирил и Методий.

[Прессекретариат на президента]

В Рим програмите им се приповтарят, като над два пъти и се изявяваха съвместно. Радев, съпругата му и българската делегация бяха приети от Папа Франциск, след което Светият отец разговаря с българския президент на четири очи. Това е третата им среща във Ватикана.

Придружаващите екипи се упражняват всяка година с хронометър в засичане на минутите, които Светият отец отделя за личната среща. Стандартният формат е около двадесет минути, но почти няма случай някой от българските гости да не се е похвалил с рекорд през изминалите години.

Традиционно българският гост прави подаръци на Папата, като най-фрапантния направи Росен Плевнелиев с триметрово яйце, което затрудни домакините с размера си. Подаръкът на Радев тази година е икона домашен триптих от Тревненската школа.

„Дяволът влиза в човека през джоба“

[© Vatican Media]

„Папа Франциск отправи най-топло пожелание към целия български народ за здраве, духовен напредък и единение. Нека по-често имаме такива поводи да празнуваме заедно, защото в основата на мира и благоденствието са словото, просвещението и вярата. Ние като българи ще продължаваме да се гордеем с делото на светите братя Кирил и Методий“, каза Радев след срещата.

Той разказа и за какво са си говорили двамата. „Имаме повече от хилядолетни отношения с Ватикана. Папа Франциск е много навътре в съвременните процеси. Той живее с тях, взима активно отношение по всички съвременни проблеми. Освен за съвременния бич на държавността – корупцията, каквато има и в църквата, сподели и какво е казала баба му. Баба му е открила за него и българското кисело мляко. Сега разказа, че баба му е казала, че „дяволът влиза в човека през джоба“. Папата отправи много смело послание с открито изобличаване на италианската мафия“, каза Радев.

След Радев ред при папата дойде и на Стево Пендаровски. Двамата президенти разведриха официалната програма и обядваха заедно в сградата на българското посолство.

Доколко съвместната им визита ще смекчи тона в националните пространства на двете страни е неясно. По време на българското ротационно председателство на ЕС тогавашният премиер Бойко Борисов направи същия римски тур по светите за България места с колегата си Зоран Заев. Тогава София водеше за ръка Скопие по пътя за Брюксел, но днес е основното й препятствие. В старанието да въведат по-умерено говорене се вписва и подписване на споразумение в Рим между двете национални информационни агенции БТА и МИА.

„С колегата Радев през тези два дни разбрахме, че можем да разговаряме на един език, не говоря за македонския и българския език. Говоря за европейския език, който единствен може да донесе по-добро бъдеще за нашите две държави и за нашите два народа“, коментира Пендаровски. Той посочи, че общото им посещение е доказателство за една нова динамика в двустранните отношения и изрази надежда традицията да се чества на най-високо ниво делото на Св. Св. Кирил и Методий да продължи.

„Ако търсите от мен едно послание, относно това, което се случваше през последните два дни,  което е същността на това, което правим, освен честването на Светите братя Кирил и Методий, то е да покажем, че напредъкът и прогресът в развитието на всеки народ и държава е възможен само, ако в диалога разговарят двама напълно равни участници. Без подценяване, без надценяване, с уважение към това, което ние сме“, допълни президентът на Северна Македония.

Кого обслужва ДАНС

Когато ДАНС обслужва определи партии и личности, няма как да се преборим с корупцията по високите етажи на властта, коментира президентът.

Затварянето на очите за огромни нарушения и корупционни скандали без никакво действие е причината да няма никакви резултати в борбата с корупцията и години наред чужди шпиони да действат из България, смята Радев.

Радев обяви, че не му е докладвано Бойко Рашков да е с отнет достъп до класифицирана информация. „По закон всички министри придобиват със своето назначаване достъп до класифицирана информация“, коментира той.