Президентът свика службите за сигурност заради българите в Македония

Президентът свика шефовете на служби заради сигнали за зачестили прояви на накърняване на техните права само защото се самоопределят като етнически българи. [Прессекретариат на президентството.]

Президентът Румен Радев свика шефовете на службите за сигурност, за да обсъдят мерки за защита на правата на сънародниците ни зад граница. Това обяви пресслужбата на държавния глава в понеделник, 1 март.

Поводът за срещата е полученото в президентската институция писмо от Културния център „Иван Михайлов“ в Битоля, както и сигнали на българи от Република Северна Македония, за зачестили прояви на накърняване на техните права само поради обстоятелството, че се самоопределят като етнически българи.

Президентството допълва, че в срещата е участвала и вицепрезидентът Илияна Йотова. Не става ясно обаче какви мерки са били осъдени по време на съвещанието.

Преди десетина дни Радев обяви, че една от задачите на българските институции е да улеснят процедурите за придобиване на българско гражданство за открито заявяващите българската си идентичност граждани на Македония. Така той реагира на писмото на етнически българи от Македония, в което те се оплакват от продължаващо им дискриминиране там.

Президентът Радев настоява още София и Скопие да реагират незабавно на сигналите на българи от югозападната ни съседка, които се оплакват, че са дискриминирани. Министерството на външните работи веднага обяви, че „винаги е реагирало на подобни сигнали на всички дипломатически нива и често е съобщавало публично за тези свои действия“.

Над сто хиляди граждани на Република Северна Македония имат българско гражданство. Към момента хиляди други са в процедура на разглеждане на заявленията им за придобиване на гражданство, обяснява още държавният глава.

Както EURACTIV писа, 9098 македонци са придобили българско гражданство през 2020 г., сочи докладът на комисията за българско гражданство в президентството, което има последната дума за получаването му. Това са половината от всички, взели български паспорт през 2020 г. През 2019 г. българско гражданство са придобили 5628 македонци, сочат документите. През 2018 г. 3619 души от Македония са придобили българско гражданство. През 2017 г. броят им е 1150. 25 447 са хората от Македония, взели български паспорт за периода 2012 г. – 2016 г., а за петте години преди това – 33 530.