През ноември България има най-високата свръхсмъртност в ЕС – 88% над обичайната

[Dnevnik/Velko Angelov]

Около 27% повече хора са починали в Европейския съюз от обикновено през ноември, най-голямото увеличение за една година, след като новата вълна от COVID-19 заля региона, показват официалните данни в петък (14 януари). България и Румъния са отбелязали най-високите нива на свръхсмъртност през ноември, последния месец, за който са налични данни за всичките 27 страни-членки на ЕС, като нивата са съответно 88% и 84%.

Италия е отбелязала 4% повече смъртни случаи.

Свръхсмъртността – увеличаването на общия брой смъртни случаи по всякакви причини, в сравнение със същия период при предходните години – продължава да варира в различните държави-членки, съобщи статистическата служба на ЕС Евростат.

Пандемията на коронавирус в Източна Европа се влоши от септември насам, като България регистрира рекорден брой ежедневни случаи през последните седмици, подхранвани от силно заразния вариант Омикрон.

Само около 30% от българите са напълно ваксинирани, най-ниският дял в ЕС, докато Румъния е втората най-слабо ваксинирана държава в блока – около 40% от населението ѝ напълно ваксинирано.

Швеция, която избягваше строгата карантина по време на здравната криза, е единствената страна, обхваната от проучването на Евростат, която не е отбелязала ръст на свръхсмърттността през ноември. Страната отчита спад от 0,5%.

Най-високото ниво на свръхсмъртност в ЕС от началото на пандемията е през ноември 2020 г. при 40%.

Докато големите скокове в свръхсмъртността до голяма степен съвпадат с огнища на COVID-19, Евростат не разбива числата според причината за смъртта, пола или възрастта.