Премиерската среща в Скопие се подготвя след КСНС на 10 януари

Кирил Петков [Георги Кожухаров/"Дневник"]

Премиерът Кирил Петков ще се срещне с новия министър-председател на Северна Македония Димитър Ковачевски в Скопие най-вероятно след 10 януари. За тази дата президентът Румен Радев насрочи Консултативния съвет за национална сигурност, за да бъде обсъдена българската политическа рамка на отношенията със Скопие.

Външнополитическият съветник на премиера Весела Чернева потвърди пред БНТ, че е била на посещение в Скопие на 2 януари, за да организира срещата. Самият Петков обяви, че след като новият кабинет в Скопие положи клетва ще се срещне с новия си колега. Очаква се новото държавно управление в Северна Македония да положи клетва в средата на януари.

Кирил Петков си даде шест месеца, за да реши проблема с ветото за започване на преговори между Скопие и Европейския съюз за присъединяване. Наред с дискусиите по историческите въпроси Петков предлага да бъдат създадени и двустранни работни групи по икономически теми, без България да отстъпва от националния си интерес.

На срещата на върха в Брюксел през декември обаче президентът Радев ясно заяви, че България държи на промяна в Конституцията и гарантиране на равните права на македонците с българско самосъзнание.

„Македонските българи трябва да получат равно третиране с останалите, които са записани в тяхната Конституция. Това е въпрос на принципи, а не на преговори“, каза българският президент в ексклузивно интервю за EURACTIV.

„Преди 4 години ние смятахме, че с Договора за добросъседство ще се сложи край на нашите сложни отношения със Северна Македония, както се случи с Гърция след Преспанското споразумение. Но сега има влошаване на изпълнението на договора. Езикът на омразата срещу българите в Северна Македония се засили. Ние не виждаме политическа воля за спиране на злоупотребите и фалшификациите с българската история и културно наследство“, обясни той.

В същото време организации на българите от Република Северна Македония са изпратили писмо до всички български институции, които имат отношение по преговорите със Скопие.

На посещение при президента по-рано тази година те подкрепиха българския отказ за начало на преговорите между Скопие и Европейския съюз и настояха за съдействие от президента  за зачитането на техните права, спиране на процеса на дебългаризация, езика на омразата, и историческата фалшификация.

Междувременно властите в Северна Македония от две седмици обясняват, че ветото ще да падне бързо. В Скопие се възроди оптимизъм, че преговорите с новото българско правителство на Кирил Петков ще донесат бързо решение. Въпреки това засега не предлагат работещи решения.

Лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов пък предложи две условия , които според него, трябва да бъдат изпълнени, за да подкрепи България амбициите на Скопие за влизане в ЕС. Едното е САЩ да отменят визите за българските граждани, а второто – България да бъде приета в Шенгенското пространство без граничен контрол.

„След като САЩ и Европейският съюз искат от нас да бъдем лоялни партньори – добре, но лоялността е в две посоки. Ние ще бъдем лоялни към тях, но нека и те да бъдат лоялни към нас. Така е честно. И така е редно“, написа той на страницата си във Фейсбук в понеделник.

Идеята на Трифонов бе бързо отхвърлена от коалиционните партньори от „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“.