Премиерът гаси недоволството с над 1 млрд. лв. и по 150 лв. на пенсионер

Бойко Борисов след срещата на лидерите на ЕС

В понеделник премиерът Бойко Борисов обяви мерки за 1.16 милиарда лева, които са насочени към преодоляване на ефектите от пандемията и социалното недоволство в страната.

След 18 дни протести срещу корупцията, в които участват предимно млади и икономически активни граждани, Борисов обяви, че всеки пенсионер ще получи по 50 лв. отгоре през следващите три месеца – общо 150 лв. Ако правителството не подаде оставка, редовните избори трябва да са през март.

Премиерът съобщи, че правителството засега не обмисля да тегли заеми. “Ще използваме мазнинките от фискалния резерв”, коментира той.

Още в началото на здравната криза беше ясно, че България разполага със сравнително добър фискален резерв от 10 милиарда лева, който ако се инвестира правилно, може да компенсира около 7% спад в брутния вътрешен продукт на страната. Отделно правителството може да разчита и на значително кредитиране заради ниското ниво на държавния дълг.

България има шанс да получи допълнително 8 милиарда евро от ЕС през следващите две години, ако европейският фонд за възстановяване бъде приет и страната приеме добър план за неговото инвестиране.

Любопитното е, че на пресконференцията в понеделник сутринта Борисов оповести, че само парите за българския бизнес ще са един милиард лева. Премиерът дори разпореди на своя нов икономически министър Лъчезар Борисов да говори с бизнеса за новата схема за държавна подкрепа.

Няколко часа по-късно правителственият пресцентър разпространи детайлна информация, от която излиза съвсем различна картина. Социалните мерки са в размер на 731,5 млн. лв., а икономическите – 431,4 млн. лв.

Огромна част от сумата отива за пенсионерите. Изплащането на 150 лева на всеки пенсионер ще струва на държавата 318 млн. лв. Правителство отделя 122 млн. лв. за лични асистенти на хронично болните хора, а медицинските лица, които работят на първа линия в борбата с Covid-19, ще получават по 1000 лв. допълнително. Това ще струва още 67 млн. лв..

Правителството увеличава плащанията за нощен труд и минималното обезщетение за безработица от 9 на 12 лева на ден. С три месеца се увеличава времето за ползване на обезщетение за безработица при минимално осигуряване.

Допълнителни 15 милиона лева ще бъдат отпуснати по бюджета на Министерството на културата за творчески проекти на творци на свободна практика. Борисов обясни, че 355 млн. лв. ще отидат за пътна инфраструктура – за магистралите “Европа”, “Струма” и “Хемус”. Но тези пари най-вероятно не са включени в тези 1.16 милиарда лева.

До края на седмицата ще бъдат обявени и европейските пари, които правителството ще насочи за справяне с кризата. Така общата сума може да стигне 2 млрд

БАН: Кризата ще бъде по-скоро кратка

Кризата за преобладаващата част от българската икономика ще бъде по-скоро краткосрочна – от 6 до 9 месеца, ако няма втора голяма вълна на коронавируса. Това се казва в годишния доклад за икономическо развитие и политики на България на Института за икономически изследвания при Българската академия на науките (БАН)

Докладът предвижда реалният спад в икономическата активност на годишна база да е между 5 и 7 на сто. Реалният растеж на икономиката ще започне от 2022 година.