Премиерът на Великобритания Борис Джонсън отменя ограниченията срещу COVID-19

[EPA-EFE/NEIL HALL]

Жителите на Англия вече няма да бъдат задължени да носят маски за лице или да работят от вкъщи от следващата седмица, съобщи премиерът Борис Джонсън в сряда (19 януари), добавяйки, че учените смятат, че вълната от варианта Омикрон е достигнала своя връх в национален мащаб.

Джонсън каза също, че въпреки че хората все още ще трябва да се самоизолират засега, той не очаква да поднови законодателството за самоизолация, което ще изтече през март, и ще разгледа възможността за премахване на изискването по-рано.

„Поради изключителната кампания за поставяне на бустерна доза, заедно с начина, по който обществеността е отговорила на мерките по План Б, можем да се върнем към План А в Англия и да позволим на регулациите на План Б да изтекат от началото на четвъртък следващата седмица“, каза Джонсън пред парламента.

Джонсън посочи, че задължителното сертифициране за COVID-19 ще приключи, въпреки че фирмите могат да изберат да продължат да продължат да пролагат сертификатите за COVID, ако желаят.

Този ход идва в момент, в който френският президент Еманюел Макрон засили ограниченията, като направи сертификата за COVID-19 ваксинационен, и когато здравният еврокомисар Стела Кириакидес предупреди, че настоящата вълна на Омикрон може да не е последната.

Джонсън е под огромен натиск да подаде оставка, именно поради факта, че смужителите му многократно са нарушали ограниченията за коронавирус, като са организирали партита на Даунинг стрийт 10.

Според Worldometer дневните нови случаи в Обединеното кралство на 19 януари са били 108 069, смъртните случаи на същия ден са 359, а заразените в момента са 3 615 555.

Графиката на Worldometer показва, че вълната на Омикрон е достигнала своя връх на 5 януари с 218 376 нови случая.