Премиерът на Грузия подаде оставка след ареста на опозиционен лидер

Членовете на грузинската опозиция протестират срещу резултатите от изборите и настояват за нови парламентарни избори в деня на посещението на държавния секретар на САЩ Майк Помпео в Тбилиси, 18 ноември 2020 г., [Zurab Kurtsikidze/EPA/EFE]

Политическата криза в Грузия се задълбочава, тъй като премиерът Георги Гахария подаде оставка в четвъртък след като полицията арестува лидера на основната опозиционна партия в страната.

По време на управлението си Гахария, който стана премиер през 2019 г., ръководи мащабни инициативи за напредък на европейската и евроатлантическата интеграция на Грузия.

Градският съд в Тбилиси уважи искането на прокуратурата за постоянен арест на председателя на Обединеното национално движение Ника Мелия заради неплащане на гаранция.

В офиса на Националното движение се събраха представители на почти всички опозиционни партии в Грузия, граждански активисти и видни общественици.

Мелия е обвинен за участие в безредиците на 20-21 юни 2019 г. и призоваване за щурм на парламента. Това постави началото на протестите в Грузия, които продължиха една година.

Сайтът JamNews напомня, че делото срещу Ника Мелия продължава от 2019 г. Последното решение беше да бъде освободен под гаранция. Съдията от Градския съд Нино Чахнашвили уважи молбата на Генералната прокуратура за подмяна на гаранцията с мярка за лишаване от свобода.

Името на съдия Чахнашвили фигурира в няколко други знакови дела, които мнозина в обществото смятат за политически мотивирани.

През юни 2019 г. парламентът свали имунитета на Мелия. Прокуратурата го пусна под гаранция от 30 000 лари (приблизително 10 000 долара) и допълнителни ограничителни мерки. Той беше задължен да носи гривна с електронно маркиране.

Случаят получи нов обрат, след като Мелия нарече гривната “символ на несправедливостта“, свали я и я хвърли в тълпата по време на протест в Тбилиси на 1 ноември 2020 г. Няколко хиляди души се събраха на този митинг в знак на протест срещу фалшифицирането на парламентарните избори на 31 октомври.

Съгласно решението на съда размерът на гаранцията на Мелия бе увеличен до 70 000 лари, тоест още 40 000 лари върху първоначалната сума (приблизително 15 000 долара).

Мелия отказа да внесе гаранцията и каза, че съдът и прокуратурата са “купени от олигарха и фактически владетел на Грузия Бидзина Иванишвили“.

На 31 октомври 2020 г. Мелия отново стана депутат в новоизбрания парламент. Следователно въпросът за неговия имунитет беше разгледан за втори път.

След парламентарните избори през октомври 2020 г. Мелия, както и около 50 други депутати, избрани от опозиционния блок, бойкотират работата в парламента. От 2012 г. насам Грузия се управлява от партията Грузинска мечта, създадена от милиардера Бидзина Иванишвили. Опозицията го обвинява в тесни връзки с Москва.

Мелия стана председател на Обединеното национално движение на 25 декември 2020 г.