Премиерът на Северна Македония оттегли оставката си

Зоран Заев [EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI]

Министър-председателят на Северна Македония Зоран Заев, който обяви оставката си заради лошите резултати на местните избори миналия месец, ще остане на поста, докато политическата ситуация се стабилизира, съобщиха медиите в сряда (10 ноември).

Управляващата партия Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ) на Заев взе решението във вторник вечерта, в отговор на вота на недоверие към правителството, внесен от опозиционни партии, водени от дясноцентристката ВМРО-ДПМНЕ.

ВМРО-ДПМНЕ посочи, че тя и други опозиционни партии са си осигурили 61 гласа в 120-местния парламент, за да свалят правителството.

Съобщения в медиите казват, че това крехко мнозинство далеч не е сигурно.

Заев каза пред медиите, че ще уважи решението на партията си.

„Очаквам демократичното мнозинство да се стабилизира, особено мнозинството, което подкрепя членството в ЕС, мултиетническото общество“, каза той, цитиран от Канал 5.

Заев, който също се оттегли от поста на председател на СДСМ заради загубата на кметски места, включително столицата Скопие, каза, че управляващата коалиция може да избере нов премиер, без да са необходими нови парламентарни избори.

Заев обаче не подаде официално оставката си в парламента.

Миналата година на парламентарните избори неговите социалдемократи поведоха алианс, който поведе пред ВМРО-ДПМНЕ.

Заев стана министър-председател за първи път през 2017 г. и поведе страната по пътя към членство в ЕС.