Премиерът отчете голям успех в Скопие

Премиерите на България и Северна Македония Кирил Петков и Димитър Ковачевски се разбраха във вторник, 18 януари, на среща в Скопие за общо заседание на двете правителства след седмица в София.

Премиерът Кирил Петков определи като „огромен успех“ посещението си в Северна Македония на 18 януари. Междувременно обаче президентът на Северна Македония Стево Пендаровски отхвърли едно от основните български искания – македонските българи да бъдат записани наравно с останалите народности в Конституцията на страната.

Премиерът даде за пример нотата, с която Скопие уверява ООН, че няма териториални претенции към България:

„Мисля, че много хора вчера с ревност видяха нещо, което ние постигнахме с първия ход – да получим тази първа нота И ние, само защото имаме нов подход с говорене и отиване там, я получихме. Вчера всъщност беше огромен успех това, което направихме. Сега имаме още много работа да вършим“, коментира Петков пред репортери в Народно събрание и подчерта, че е препотвърдил съществуващата позиция и ще бъде надградена.

В Скопие Кирил Петков очерта като изключително важен приоритет спазването на правата на българите в Северна Македония и липсата на всякаква дискриминация. „Това ще е основополагащ начин да сме сигурни, че няма македонци с българско самосъзнание, които да се чувстват застрашени от дискриминация“, изтъкна премиерът. 

Премиерът подчерта още, че езикът на омразата в македонските учебници трябва да изчезне. По думите му е необходимо в тях да са отразени общите успехи на историческата комисия. По време на брифинга с колегата си Ковачевски той заяви, че историческата комисия ще заседава с ритъма на останалите комисии, веднъж месечно.

В същото време президентът на Северна Македония Стево Пендаровски отхвърли едно от основните български искания – македонските българи да бъдат записани наравно с останалите народности в Конституцията на страната. Той поясни, че в страната му има българи, но македонските власти носят отговорност за правата им.

„Намеса във вътрешните работи е искането отвън за вписването на която и да било етническа група в Конституцията“, категоричен бе той в коментар за македонската  Телевизия 24.

Пендаровски, че в разговора му с премиера Кирил Петков не е ставало дума за македонските граждани с българско самосъзнание.

„В Македония има българи, но нашите власти носят отговорност за правата им. Ако им нарушим правата или не са доволни от това как ги защитаваме, тогава ще отидат в Страсбург. Но те са моя грижа, защото са наши граждани. Както аз нямам право и не трябва да казвам „ще дадете права на македонците в България“, така и никой няма право да ми казва дали да включим или не българите в конституцията. Това е наше суверенно решение“, каза още Пендаровски.

От ГЕРБ пък определиха като „прибързан“ отчетения успех на премиера в Скопие.

„Според мен трябваше първо премиерът Петков да отиде или в Брюксел, или във Вашингтон, може би и на двете места, за да изясни категорично българската позиция и да потърси най-вече в Европейската комисия съдействие и подкрепа“ коментира заместник-председателят на ГЕРБ Даниел Митов, който заподозря скрити договорки.

Според него нотите, които са били изпратени и обявени във вторник, не са нищо ново. Той подозира, че са ги получили в замяна на нещо и „очевидно има някакъв скрит дневен ред, който българското правителство, не казва нито на парламента, нито на българското общество“.

Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов смята, че „българската позиция ще трябва да търси нови начини да активизира диалога, така че да се стигне до резултат“.

Междуправителственото заседание ще се състои на 25 януари (понеделник) след дълго прекъсване. Решението на България и Северна Македония за такава среща се обсъждаше и споменаваше от представители на двете страни преди визитата на Петков в Скопие. Заседанията са заложени и в Договора за добросъседство, но провеждането им се отлага вече с години, докато продължава двустранният спор, а между София и Скопие имаше постоянна размяна на нападки.