Премиерът потвърди за подслушването, ГЕРБ говори за нова афера „Костинброд“

Служебният премиер Стефан Янев [Георги Кожухаров, Дневник]

Служебният премиер Стефан Янев потвърди, че е имало подслушване на опозиционни политици преди парламентарните избори. По-рано през деня вътрешният министър Бойко Рашков обясни, че самият Янев е сред тях. Информацията за подслушването бе разпространена в четвъртък от съпредседателя на “Демократична България“ Атанас Атанасов, а неговия съюзник Христо Иванов директно заподозря бившия премиер Бойко Борисов и настоящия главен прокурор Иван Гешев.

“Демократична България“ твърди, че в ДАНС се унищожават следи под предлог, че е имало наводнение в хранилището.

„По всички твърдения (за подслушване), които вече излязоха в медийното пространство, отговорът е „да“. Разбира се, в момента се извършват проверки. Когато се запознаем с техния резултат, ще имаме и конкретно говорене“, казва Янев пред БНТ,

Той допълни, че „категоричните факти могат да бъдат потвърдени в съда. Аз имам информация и чувам, и виждам това, което се изнася в медиите“.

По-рано стана ясно, че директорът на „Вътрешна сигурност“ в МВР Стефчо Банков е преназначен. Това съобщи bTV, като цитира Рашков. „Вътрешна сигурност“ е едно от звената, замесени в СРС-скандала, който избухна в четвъртък. Рашков каза пред „Сега“, че пред него Банков е отрекъл поверената му дирекция да се е занимавала с подслушване на политици.

Досега бе обявено, че 32-ма души от „Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!“ са били подслушвани през тази година до провеждането на парламентарните избори, включително и по време на предизборната кампания. 12 от тях са подслушвани от „Вътрешна сигурност“, 12 от ДАНС, а останалите 8 от ГДБОП. Това съобщи съпредседателят на „Демократична България“ Атанас Атанасов.

Софийската градска прокуратура се самосезира и възложила проверка на Националното бюро за контрол на специализираните разузнавателни средства.

Реакцията на ГЕРБ бе, че става дума за компроматна кампания, която да отвлече вниманието от произвола на правителството на президента.

Реакцията на партията на Бойко Борисов този път не бе под формата на пресконференция, а на съобщение до медиите.

„Твърденията за подслушвания без нито едно доказателство са груба манипулация, която можем да сравним с аферата „Костинброд“. Отказваме да коментираме предизборни компромати. За нас това е спекулация, която цели скандал, който да отвлече общественото внимание от едноличния произвол на президента Радев и служебното му правителство“, се казва него.

ГЕРБ призовава Атанас Атанасов от „Демократична България“ незабавно да покаже доказателства за думите си“.

„Настояваме и за незабавни проверки от всички компетентни институции и публично оповестяване на резултатите от тях“, завършва позицията на бившата управляваща партия.