Премиерът се разбрал с Гешев да “размаже всичко живо, което цапа”

Borissov Geshev [Профил на Борисов във Фейсбук]

“С този прокурор се разбрахме да се размаже всичко живо, използвам жаргон, което си е позволило да цапа въздух, земя, вода”. Това обяви премиерът Бойко Борисов в петък (14 февруари) от Мюнхен, където участва в конференция по сигурността.

София засега не дава знаци, че корупцията по върховете на властта се смята за нещо мръсно, което трябва да се изчисти. Водещи теми са водната криза в Перник, нерегламентираното изгаряне и складиране на отпадъци, както и войната срещу хазартния бос Васил Божков.

В петък Борисов се опита да се дистанцира от действията на прокуратурата, която по закон е независима и е призована да се бори с корупцията по върховете на властта. Той обясни, че Иван Гешев от три месеца не ходи на редовните седмични срещи при него, но са се разбрали да се работи в сферата на екологията.

“По това сме се разбрали. Дали арестуват министър, дали арестуват зам.-министър или който и да, това не е моя работа и не ме интересува, и не ми е долагано. Това се заклевам”, заяви премиерът. И за повече тежест се прекръсти.

Вече няма оперативки с главния прокурор

Предишният главен прокурор Сотир Цацаров бе обвиняван, че твърде често е бил участник в оперативките при премиера, всяка сряда сутринта. Критиците на Борисов и Цацаров често посочваха тези оперативки като пример за недопустимо срастване на изпълнителната и съдебната власт.

По време на своята изборна кампания Иван Гешев предпочиташе да говори за взаимодействието между властите, а на толкова за взаимен контрол.  Накрая той бе избран за главен прокурор с подкрепата на политическата квота във Висшия съдебен съвет и представителите на прокуратурата под контрола на Цацаров.

Обществени поръчки – не, приватизацията – да

През последните няколко години правителството отпусна милиарди без обществени поръчки, но прокуратурата не показва интерес към тази сфера.

Държавната компания “Автомагистрали” получи над 2.5 милиарда лева за довършването на магистрала “Хемус”, но остава неясно кой е крайният получател на тези пари, защото фирмата трябва да работи и с подизпълнители. В средата на 2018 г. Държавната консолидационна компания получи без търг 500 милиона лева за ремонт на 416 опасни язовира. Оправданието бе, че има нужда от спешен ремонт. Година и половина по-късно ремонти са започнали на десетина язовира.

Разследванията за АЕЦ “Белене” заглъхнаха, след като правителството съживи спорния проект на цена от поне 20 милиарда лева. Вместо това държавното обвинение за пореден път обяви, че иска да информира обществото за престъпната приватизация отпреди над 20 години. Дела няма как да се образуват, защото давността е изтекла.

А когато мен подслушваха?

На този фон прокуратурата публикува и подслушан разговор на президента Румен Радев, въпреки че той се ползва с имунитет срещу наказателно преследване. Оповестяването на информация от специални разузнавателни средства е престъпление по българския закон. Премиерът не видя някакъв проблем в действията на ДАНС при подслушването на държавния глава и обърна разговора към себе си. ДАНС е под контрола на премиера, но Борисов се разграничава от службата.

“Когато партията на Радев (явно БСП) мен ме подслушваше в тоалетната, аз не обвиних никого. Даже нещо повече, когато разбрах сега, ми стана много неприятно. Аз нямам, и в това се заклевам, нищо общо с това. Искат да ме замесят. Което зависеше от мен, го направих – наредих на ГЕРБ думата “импийчмънт” да не я произнасят”, каза Борисов.

Той най-вероятно говори за изтеклите разговори от аферата “Банкя” от пролетта на 2013 г. Тогава участници в разговорите са туко-що падналият от власт Бойко Борисов, градският прокурор на София Николай Кокинов (който се представя като близък на премиера) и земеделският министър от първия кабинет “Борисов” Мирослав Найденов. Срещата е в къщата на Борисов в Банкя. От записите става ясно, че те са направени от един от участниците в срещата и не са плод на законно подслушване.

Не става ясно каква е връзката на БСП с този случай, въпреки че партията имаше полза от изтичането на записите. Тогава Борисов остро разкритикува незаконното му подслушване, но сега просто отрича да е имал общо с подслушването на президента.

Жалко за стабилността

“Сега, че някой се е омазал, хъкъл- мъкъл, изведнъж да ме замесват мен в тази работа. ДАНС и МВР работят по свои закони”, каза той. В случая съмнението е, че службите са нарушили въпросните закони, но няма кой да направи независима проверка, защото Бюрото за контрол на СРС бе обезкръвено преди година

“Някой е цопнал някъде, това не е моя вина. Даже нещо повече, като разбрах, ми стана крайно неприятно. Това пречи на стабилността. Когато има такива скандали, те не са хубави за държавата”, каза премиерът.

В заключение той атакува президента и съпругата му: “Това семейство трябва да седи колкото може по-дълго, за да разберат българите, че само личното, само себелюбието е важно за тях”, каза Борисов.

Когато избухна аферата “Банкя”, беше ясно, че  политическата полза е за БСП и ДПС. Сега е също толкова очевидно, че политическите дивиденти от дискредитирането на президента са за ГЕРБ и прокуратурата. Преди да бъде публикуван записът, президентът започна консултации за промяна в конституцията и премахване на безконтролността за главния прокурор.