Премиерът ще пропусне втори дебат за българската корупция в Брюксел

Сградата на Европейския парламент в Брюксел [EPA-EFE/PATRICK SEEGER]

Премиерът Бойко Борисов няма да участва и във втория дебат за върховенството на закона в България, който ще се проведе на 10 септември в ресорната комисия на Европейския парламент. Това става ясно от съобщение на правителствената информационна служба. Както EURACTIV България първи съобщи, Борисов не участва и в първия дебат, който се проведе през август.

„Нито премиерът Борисов, нито който и да е член на българското правителство имат покана за предстоящото на 10 септември заседание на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент LIBE“, съобщава пресслужбата на Министерския съвет.

Българското правителство твърди, че е планирано изслушване на заместник-председателя на Европейската комисия Вера Йоурова. Тя ще говори на евродепутатите за ефекта от мониторинговия механизъм върху България, което не допускало изразяване на позиция от българските власти.

„На запитване от страна на постоянното представителство на България към ЕС в Брюксел е получен отговор от секретариата на Европейския парламент, че няма да бъде канен представител на правителството, тъй като основната цел е да бъде обсъдена позицията на Европейската комисия относно Механизма от членовете на комисията“, се казва в съобщението на правителствената информационна служба.

По-рано през деня шоуменът и лидер на новата партия „Има такъв народ“ Слави Трифонов обяви, че Бойко Борисов и главният прокурор Иван Гешев са поканени на нов дебат за върховенството на закона в България.

„Те бяха призовани и преди 12 дни, обаче не отидоха. А после от прокуратурата излъгаха, че те били организирали срещата. А от ГЕРБ пък излъгаха, че българското правителство било получило подкрепа. И сега, уважаеми сънародници, става много интересно. Борисов и Гешев ще отидат ли утре или пак ще изпратят някакви „калинки“?“, написа Трифонов.

В първия дебат в ЕП вицепремиерът Екатерина Захариева замести Борисов, а Гешев изпрати заместник-главен прокурор.

Групата за наблюдение на демокрацията и върховенството на закона към комисията LIBE се председателства от евродепутата от Нидерландия Софи инт’ Велд. В отговор на въпрос на EURACTIV преди заседанието тя обясни, че е получила информация, че Борисов вече е подал оставка.

Въпросното заседание на мониторинговата група доведе до сериозен скандал в България. Властите в София са били остро критикувани от евродепутатите заради проблемите с корупцията, липсата на съдебна реформа и недосегаемостта на главния прокурор. Евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев обаче обяви, че в Европейския парламент са били осъдени действията на протестиращите, които използвали бесилки, ковчези и чували за трупове по време на демонстрациите.

Това са оказа невярна информация, защото протестите са били осъдени от председателката на Комисията за защита от дискриминация Ана Джумалиева, която е представител на българската държава, а не на Европейския парламент. Опровергано беше и съобщението на българската прокуратура, че дебатът в ЕП е организиран по инициатива на главния прокурор Иван Гешев.