Премиерът Янев: Европейските ни партньори вземат страната на Скопие срещу София

Министър-председателят Стефан Янев проведе среща с посланика на Словения у нас Анжей Франгеш. [МС]

Европейските ни партньори по-скоро вземат страна, толерирайки Република Северна Македония и обвинявайки България, без реални и аргументирани основания. Това е казал служебният премиер Стефан Янев на посланика на Словения у нас Анжей Франгеш.

Двамата се срещнаха във вторник, 6 юли, за да обсъдят двустранните отношения и теми от европейския дневен ред в контекста на приоритетите на започналото на 1 юли т.г. Словенско председателство на Съвета на ЕС, съобщи президентството.

Темата за разширяването на ЕС и европейския хоризонт на Северна Македония е била сред дискутираните въпроси. Стефан Янев препотвърди българската позиция и принципната подкрепа на България за европейската перспектива на РСМ и Албания, като изведе на преден план необходимостта от по-ефективен диалог и реална воля за разрешаване на противоречията между нашата държава и Северна Македония, цитира правителствената пресслужба. Акцент бе поставен върху изискването да бъдат изпълнени ангажиментите в двустранното споразумение и да се предприемат реални действия по отношение на защитата на човешките права и преустановяване на езика на омразата.

България наложи вето на решението да започне преговори за членство в ЕС със Северна Македония миналия ноември. Този ход косвено засегна и Албания, другият кандидат за членство от Западните Балкани, който напредва по пътя си към ЕС в пакет със Скопие.

Българското вето беше изненада за мнозина, защото страната беше силен застъпник на разширяването на ЕС към Западните Балкани, като организира специална среща на върха по време на председателството си на Съвета на ЕС през 2018 г.

Междувременно Скопие не успя да постигне двустранен договор с България през 2017 г., като ефективно блокира работата на съвместна комисия, натоварена да изясни въпросите от “общата история“. Паралелно с това София се изправи пред нова вълна от антибългарска реч на омразата в Северна Македония.

През 2019 г. българският парламент единодушно прие твърда декларация, която предупреди Скопие, че София няма да толерира изкривяването на исторически събития, документи и артефакти, както и ролята и възгледите на личности от българската история.

Още с идването на власт на служебното правителство се разбра, че то няма да промени политиката на България към Северна Македония.