Самозащитата с оръжие става основно право в Чехия

[EPA/MARTIN DIVISEK]

Рубриката “Столиците” ви представя последните новини от цяла Европа чрез медийната мрежа на EURACTIV.

В днешните новини от Столиците:

ПРАГА

Защита с огнестрелно оръжиеконституционно право? Чешкото правителство подкрепи изменение на конституцията на страната, което добавя правото на самозащита с огнестрелно оръжие към списъка с основните човешки права. Прочетете повече от Анета Захова от EURACTIV.cz.

///

БЕРЛИН

Министърът на здравеопазването Йенс Спан (ХДС) подчерта необходимостта от бдителност и спазване на ограничителните мерки в понеделник (13 юли). Опасността от втора вълна от коронарирус е реална […] Не трябва да изпитваме фалшиво чувство за сигурност, каза той. Предупреждението му дойде, след като през почивните дни се появиха снимки на германски туристи, които нарушават ограничителните мерки в района на Балерман на испанския остров Майорка.

Прочетете повече тук.

(Сара Лоутън | EURACTIV.de)

///

ВИЕНА

Рекорд на случаите на расова дискриминация през юни. В Австрия са регистрирани 500 случая на расова дискриминация през юни. Според данни на неправителствената организация ZARA, това е нов рекорд за страната.

Това увеличение обаче не се дължи на повече расизъм в австрийското общество, а по-скоро на по-ниската толерантност към него, посочва ZARA. Говорителят на неправителствената организация Майк Колк-Тюд коментира, че това има връзка с движението Black Lives Matter.  (Филип Грюл | EURACTIV.de)

///

ПАРИЖ

След повече от шест седмици преговори планът за реформа в здравеопазването в размер на 8,1 милиарда евро беше одобрен от представители на здравното министерство. “Това историческо усилие е преди всичко признание за онези, които бяха на първа линия в борбата срещу пандемията”, посочи новият премиер Жан Кастекс.

В разгара на здравната криза френският президент Еманюел Макрон обеща да подкрепи здравните работници. Одобреният план се отнася главно до скалата на заплатите на здравния персонал, включително парамедиците и немедицинските специалисти.

(Ан Дамяни | EURACTIV.FR)

///

БРЮКСЕЛ

Здравните експерти предупреждават за повишаване на процента на заразени. Броят на новите заразени в Белгия се е увеличил леко за трети пореден ден. През изминалата седмица средно 90 души на ден дават положителна проба за коронавирус. Най-добрият вирусолог в страната Марк Ван Ранст предупреди, че ситуацията “върви в грешната посока”. “Наблюдаваме увеличение от няколко дни, но тъй като работим със средни дневни стойности, това покачване не изглежда толкова голямо”, каза за Het Nieuwsblad експертът по инфекциозни заболявания Ерика Влиге.

(Александра Бръзовски, EURACTIV.com)

///

ЮЖНА ЕВРОПА

РИМ

Рекордно ниски нива на раждаемост в Италия. Броят на родените деца в Италия през 2019 г. бележи рекордно ниско ниво от обединението на страната насам. В същото време смъртността и броят на емигриралите през същия период се увеличава. Това сочат данни на националното статистическо бюро ISTAT. Прочетете повече от Алесандро Фолис от EURACTIV.

///

ЛИСАБОН

Ограничителните мерки се запазват. Португалското правителство ще поддържа ограничителните мерки в региона на Лисабон заради пандемията от коронавирус още две седмици, въпреки тенденцията на намаляване на броя на новите случаи на заразени. (Lusa.pt)

///

АТИНА / НИКОЗИЯ

Лидерите на Гърция и Кипър координират ходовете си. Кипърският президент Никос Анастасиадес гостува днес в Атина, за да се срещне с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис. Целта на посещението е координиране на позициите им с оглед на дипломатическата битка срещу турските провокации.

И двете държави изразиха задоволство от резултата от срещата на министрите на външните работи на ЕС в понеделник (13 юли). Двете страни остават нащрек, тъй като Анкара обяви намерението си да започне сондажни дейности в изключителната икономическа зона на Гърция.

(Сарантис Михалопулос, EURACTIV.com)

///

ВИШЕГРАДСКА ГРУПА

ВАРШАВА

Победа за Дуда. Според официалните резултати от понеделник Анджей Дуда печели президентския вот. След като поздрави Дуда, другият кандидат Рафал Тшасковски призова президента да се “освободи от политическата си партия” и добави, че се “надява той да покаже повече независимост през втория си мандат”. (Александра Брзозовски, EURACTIV.com)

///

БРАТИСЛАВА

Катастрофата на изтребителя на ВВС, Миг-29, през септември 2019 г. в Словакия, е причинена от липса на гориво, оповести разследване, проведено от словашките власти. Заключенията от разследването бяха оповестени публично от министъра на отбраната Ярослав Над (“Обикновените хора”), който заяви, че инцидентът не е резултат от техническа неизправност.

Словашките въоръжени сили са в процес на замяна на руските самолети Миг-29 с американски F-16. (Зузана Габрижова | EURACTIV.sk)

///

БУДАПЕЩА

Прекъсване на ЖП връзката със Сърбия. Унгарската национална железопътна компания съобщи, че от вторник (14 юли) всички жп услуги между страната и Сърбия ще бъдат прекратени за неопределено време заради пандемията, съобщи “Унгария днес”.

(Владислав Максимов, EURACTIV.com)

///

НОВИНИ ОТ БАЛКАНИТЕ

ЗАГРЕБ

По-малко правителство. Премиерът Андрей Пленкович посочи в понеделник, че новото правителство ще бъде по-малко от предходното, а членовете му ще бъдат представени в четвъртък.

Според хърватския всекидневник Jutarnji list, правителството ще има максимум 16 министерства. Депутатът Борис Милошевич ще поеме ролята на вицепремиер, но няма да има министерство. Гордан Гърлич Радман – ключова фигура по време на председателството на Хърватия в ЕС – ще остане външен министър, а Гордан Яндрокович – председател на парламента. Премиерът обяви, че възнамерява да свика парламентарна сесия на 22 юли. (Карла Юнинич, EURACTIV.hr)

///

ЛЮБЛЯНА

Без извинение за изказването за Сребреница. Депутатът от опозицията на социалдемократите поиска от председателя на народното събрание в понеделник да призове премиера Янез Янша “да се извини на всички жертви на Сребреница за обидния пост в Туитър, който публикува преди няколко дни”.

Янша написа, че клането в Сребреница през 1995 г. е нямало да се случи, ако ООН беше осъдила комунистическия геноцид след Втората световна война, по същия начин, по който е осъдила Холокоста. Постът предизвика критики в страната и в чужбина. Прочетете повече от Зоран Радосавлевич от EURACTIV.

///

СОФИЯ

Прокуратурата иска проверка на пристанището на Лукойл. Българската прокуратура започна проверка на концесионния договор за пристанище “Лукойл България”, подписан преди девет години по време на първото правителство на Бойко Борисов. Руската петролна компания Лукойл притежава най-голямата петролна рафинерия на Балканите, близо до Бургас.

Концесията върху пристанището бе предоставена за 35 г. Тя е за управление и поддържане на обекта срещу правото и задължението на концесионера да извършва пристанищни услуги.

Когато концесията бе предоставена, нефтеното пристанище “Росенец” обслужваше 33% от товарооборота по море на “Лукойла”.

Прокуратурата настоява в кратък срок да бъде предоставен концесионният договор за пристанищния терминал, административната преписка по сключването на договора и инвестиционната програма.

Прочетете цялата статия на Красен Николов от EURACTIV България: Прокуратурата поиска спешна проверка на пристанището в “Росенец”

///

БУКУРЕЩ

Удължаване на извънредното положение. Румъния най-вероятно ще удължи извънредното положение след 15 юли, тъй като броят на заразените с коронавирус все още е голям. Това съобщи здравният министър Нелу Татару. Той добави, че засега мерките няма да бъдат облекчени и някои градове или региони могат отново да бъдат поставени под карантина при необходимост.

Фактът, че 12 държави налагат специални ограничения на пътуващите, идващи от Румъния, трябва да привлече известно внимание, посочи министърът.

///

БЕЛГРАД

Украйна настоява Сърбия да прекрати намесата си във вътрешните ѝ работи. Посолството на Украйна в Сърбия заяви в понеделник (13 юли), че Украйна не се меси във вътрешните политически дела на Сърбия и описа опитите на сръбски висши служители да се намесват във вътрешната политика на Украйна като нетолируеми. Прочетете повече от EURACTIV Сърбия.

***