Прозападната управляваща партия в Черна гора губи мнозинството си след изборите

Черногорският президент и лидер на Демократическата партия на социалистите Мило Джуканович дава интервю пред избирателна секция в Подгорица, Черна гора, на 30 август 2020 г. [EPA-EFE / BORIS PEJOVIC]

Прозападната управляваща партия на президента Мило Джуканович претърпя сериозен неуспех в оспорваните парламентарни избори в Черна гора. Това показаха окончателните резултати в понеделник (31 август). Партията спечели най-много гласове, но рискува да загуби властта след 30 години управление.

Демократическата партия на социалистите (ДПС), която управлява малката адриатическа република в продължение на три десетилетия, си осигури 35.06% от гласовете в социологическото проучване в неделя. Това съобщи държавната избирателна комисия, въз основа на извършеното предварително преброяване на гласовете.

Съюзът между предимно сръбски националистически партии, наречен “За бъдещето на Черна гора”, който търси по-тесни връзки със съседна Сърбия и с Русия, спечели 32.55%. Центристката коалиция – “Мирът е нашата нация” – която също се противопоставя на ДПС, получи 12,53% от гласовете.

Резултатът е отстъпление за Джуканович, който беше начело на Черна гора по време на кървавия колапс на Югославия през 90-те години и при разформироването на държавния съюз със Сърбия през 2006 г. и при присъединяването ѝ към НАТО през 2017 г.

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа коментира, че изборите в Черна гора са “проведени ефективно, но злоупотребата с държавни ресурси дава несправедливо предимство на управляващата партия”.

Опитвайки се да изрази оптимистична нотка, Джуканович каза на поддръжниците си късно в неделя, че ДПС, като най-голямата партия, може да осигури 40 депутати в 81-местния парламент с помощта на по-малки партии, но това все още не е достатъчно за мнозинство.

“Режимът падна”, посочи лидерът на просръбския опозиционен съюз Здравко Кривокапич пред своите привърженици.

“Започна нов ден в свободна Черна гора”, добави Кривокапич, който е университетски професор.

Връзки със Сърбия

Черногорците, които се идентифицират като сърби, представляват около една трета от населението в размер на 620 000 души. Повечето черногорци и сърби споделят общ език и православна християнска вяра, а много сръбски граждани имат корени или семейства в Черна гора.

Ако бъде сформирано просръбско правителство, то може да се опита да сближи малката държава със Сърбия и Русия, но не се очаква да я извади от НАТО или да спре кандидатурата ѝ за присъединяване към Европейския съюз.

Алиансът на Кривокапич е подкрепян от силната сръбска православна църква. От декември тя протестира ежедневно срещу закон, който позволява на държавата да конфискува религиозни активи, чиято историческа собственост не може да бъде доказана.

Джуканович и неговите висши сътрудници на свой ред обвиниха Сърбия и Русия, че използват църквата и просръбската опозиция, за да подкопаят независимостта на Черна гора и нейната прозападна ориентация.

Опозиционните лидери и наблюдателите на демокрацията и правата на човека отдавна обвиняват Джуканович и неговата партия, че управляват Черна гора като собствена корумпирана феодация, свързана с организираната престъпност. От ДПС отричат обвиненията.

“Черна гора заслужава да бъде управлявана от правителство, съставено от експерти”, коментира Дритан Абазович, лидер на зелената партия “Обединени действия за реформи”, която получи 5.53% от вота на изборите в неделя.

Всяко бъдещо правителство трябва да се справи с икономическия спад, който започна през 2019 г. и беше засилен от пандемията, която погълна приходите от туризъм – ключов двигател на икономиката.

Международният валутен фонд очаква икономиката на Черна гора да се свие с близо 9% тази година.