Производителите плашат ЕС с ответни мерки, ако забрани износ на ваксини

[ Shutterstock / Tada Images ]

Намерението на Европа да контролира износа на ваксини срещу COVID-19 за чужди държави рискува ответни мерки, предупреди фармацевтичната индустрия.

Борбата на Европа за осигуряване на доставки на ваксини срещу COVID-19 се засили в четвъртък, когато Европейският съюз предупреди фармацевтичните компании като AstraZeneca, че ще използва всички законни средства или дори ще блокира износа, освен ако не се съгласят да доставят дози, както е обещано.

ЕС, чиито държави-членки изостават много от Израел, Обединеното кралство и САЩ при ваксинациите, се опитва да се снабди с дози, точно както най-големите производители  забавят доставките до блока поради производствени проблеми.

Тъй като центровете за ваксинация в Германия, Франция и Испания отмениха или забавиха ваксинациите, Брюксел публично укори англо-шведския производител AstraZeneca, че няма да ги достави в срок, и дори попита дали може да отклони от доставките си за Великобритания.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви в писмо до четирима лидери на общността, че ЕС ще използва правни средства, за да осигури доставки на ваксини, за които се е договорил да купи, ако преговорите с компаниите са неуспешни.

“Ако не може да се намери задоволително решение, вярвам, че трябва да проучим всички възможности и да използваме всички правни средства и мерки, с които разполагаме съгласно договорите“, казва той в писмото си от 27 януари.

Асоциацията на фармацевтичната промишленост на ЕС излезе с категорично предупреждение в отговор.

“Рисковите ответни мерки от други региони в този решаващ момент в борбата срещу COVID-19 не са в най-добрата мярка“, се казва в изявление на Европейската федерация на фармацевтичните индустрии и асоциации.

На фона на нарастващия спор с британската фармацевтична компания AstraZeneca, ЕС предложи да се създаде система за мониторинг на износа на ваксини срещу COVID-19, която ще позволи на властите на държавите-членки да забранят пратките извън блока, ако те не са “легитимни“, съобщиха представители на ЕС в четвъртък.

Мярката ще се прилага за всички фармацевтични компании с производствени обекти на територията на ЕС. По-специално, износът на всички ваксини ще трябва да бъде разрешен от органите на държавите-членки, където се намират фабриките.

Брюксел смята, че в момента няма прозрачност в процеса и се опасява, че ваксините, предназначени първоначално за страните членки на ЕС, са били продавани на трети страни на по-високи цени.

Въпреки че подробностите по предложението на Комисията все още не са ясни, фармацевтичната индустрия в ЕС заяви, че всеки подобен ход би бил в ущърб на ваксинационната кампания в Европа. “Ако някой механизъм възпрепятства износа или по друг начин проваля доставките, това ще подкопае предлагането на ваксини в Европа и по света,”, предупредиха производителите.

“Глобалните вериги за доставки са ключови за защитата на гражданите срещу COVID-19. Изключително важно е всички мерки, предложени от Комисията и държавите-членки, да не ограничават, задържат или да имат други отрицателни въздействия върху износа на ваксини или вноса на ключови доставки за производство на тези препарати“.

Преговаряне на “черните петна”

Очаква се договорът, подписан между ЕС и AstraZeneca, да бъде публикуван през следващите няколко дни. Но дори по този въпрос в момента се водят преговори.

Сега Комисията чака компанията да каже кои части от договора ще бъдат редактирани и кои могат да станат публични. Изпълнителният орган на ЕС иска колкото се може повече информация да стане публично достояние, научи EURACTIV.

Когато обаче законодателите на ЕС получиха достъп до договора, подписан между фармацевтичната компания CureVac и Европейската комисия по-рано този месец, почти една четвърт от договора беше редактиран.