Прокуратурата видя, че сараят на Доган е незаконен

Росенец [ПРБ]

Лятната резиденция на почетния председател на ДПС Ахмед Доган в парк “Росенец”, яхтеното й пристанище и оградите са напълно незаконни. Това съобщи прокуратурата в четвъртък, позовавайки се на проверки на място и по документи. Инспекцията бе разпоредена от Върховна административна прокуратура (ВАП) и възложена за осъществяване на четирима министри плюс строителния контрол.

Лятната резиденция на Доган е построена на самия нос “Чукалята” в парк “Росенец”. Там близката до Доган фирма “Хермес солар” построи огромна резиденция, две допълнителни двуетажни сгради, три бунгала, оранжерия от 500 м2, яхтено пристанище с дължина над 200 метра, а пътят бе преграден.

За тях фирмата собственик не е предоставила строителни книжа. В община Бургас няма одобрени инвестиционни проекти и разрешение за строеж. Бариерата на пътя също е поставена незаконно.

Данни за престъпление са намерени при строежа на огромното яхтено пристанище край сарая. За пристана за яхти няма одобрен инвестиционен проект и издадено разрешение за строеж. Не се съхраняват строителни книжа и няма искания за издаване на разрешение за строеж за мостик – кейова стена.

Росенец [ПРБ]

Министър Росен Желязков е обясни, че пристанището не е записано в задължителния регистър по Закона за морските пространства. Не е издавано и удостоверение за експлоатационна годност.

От проверката на място, както и от кадастрални скици на имота се установява, че пристрояването на пристанището не е извършено през 80-те години на миналия век, както е посочено в нотариалния акт. За констатираните данни за извършено документно престъпление материалите се изпращат на Върховната касационна прокуратура.

Росенец 2

Поради това прокуратурата е изпратила писмо до строителния контрол, за да предприеме конкретни действия за отстраняване на закононарушенията. Кметът на Бургас има право да нареди премахването на кея.

Прокуратурата прекара години в бездействие по казуса, въпреки множеството разследвания на независимите медиите. Главният прокурор Иван Гешев се задейства, след като темата бе повдигната отново при акцията на съпредседателя на “Демократична България“ Христо Иванов на плажа край сарая. Опитът на Иванов да „дебаркира“ на плажа края сарая бе брутално спрян от четирима охраните на Националната служба за сигурност, въпреки че това е публична държавна собственост и достъпът трябва да е свободен.

Охранителите демонстративно захвърлиха в храстите и българския флаг, който Иванов се опита да забие на плажа. В крайна сметка двама от гардовете бяха уволнение, а другите два наказани. Прокуратурата започна проверка в парк “Росенец”, която комбинира с проверка и на други обекти по морето, включително вилата на съсобственика на критичната към властта медийна група “Икономедия” Иво Прокопиев. Вилата му край Созопол вече бе запорирана от антикорупционната комисия преди две години.

Вилата на Прокопиев в местността Буджака. [ПРБ]

За вилата на Прокопиев прокуратурата съобщава, че има пропуски и нарушения по отношение на издадените строителни книжа и изпълненото строителство. От съобщението се разбира, че не са налични изискуемите протоколи за определяне на линия и ниво на намиращите се на мястото ограда и басейн, като последният не фигурира в издаденото удостоверение на главния архитект на община Созопол и не е въведен в експлоатация.

Сградата имала издадено разрешение за строеж на еднофамилна жилищна сграда в имот отреден за вилно застрояване, а същият строеж е бил в два имота.