Двама президентски съветници и Пламен Бобоков са арестувани

[Стопкадър от Novini.bg]

Бизнесменът Пламен Бобоков и президентският антикорупционен секретар Пламен Узунов са задържани за 24 часа по дело за търговия с влияние. Това съобщи спецпрокуратурата, след като часове наред претърсва кабинети в президентството. По друго дело – за разгласяване на държавна тайна, е задържан и президентски съветник.

Претърсването е станало след съдебно разрешение, уверява прокуратурата. „Изземват се документи и  книжа, относими към предмета на доказване  по  делото, както и компютърни конфигурации“, гласи съобщението. Разследва се престъпен сговор за извършване на длъжностни престъпления и търговия с влияние.

Все още обаче няма повдигнати обвинения. През последните дни прокуратурата няколко пъти разпространи разпечатки от комуникация на Узунов и Бобоков, за да внуши как е търгувано с влияние.

Прокуратурата съобщи още, че и с разрешение на военния съд екипи от военни следователи и прокурори са претърсвали в президентството по дело за разгласяване на държавна тайна. По него за 24 часа са задържани М.К. – бивш служител на Държавна агенция „Разузнаване“ и президентският съветник И.М. (Инициалите съвпадат с тези на Илия Милушев, съветник по сигурност и отбрана, б.а.).

Първоначално И.М. е разпитан като свидетел. След извършена компютърно-техническа експертиза на иззет от него телефон, се установява, че в апарата има информация, касаеща Държавна агенция „Технически операции“, разказва прокуратурата. Съветникът доброволно предал четири документа, които са били нерегламентирано изнесени от Държавна агенция „Разузнаване“ и които според агенцията съдържат информация, която е държавна тайна. „Обяснил е, че е намерил документите в служебната си каса в кабинета на сградата на Администрация на президента. Това е наложило извършването на действия по разследванията и в сградата на президентската администрация“, обяснява прокуратурата. И допълва, че по това дело вече има двама обвинени, които са под домашен арест.

По-рано през деня главният прокурор Иван Гешев, който е на посещение в Габрово, обясни, че доколкото е запознат „се провеждат действия по претърсвания и изземвания в два кабинета в сградата на президентската институция“.

Единият кабинет се ползва от съветник на президента, а другият се ползва от негов секретар, съобщи още Гешев, цитиран от БГНЕС.

Прокуратурата чака произнасянето на Конституционния съд във връзка с дело, свързано с държавния глава, който е един от критиците на управляващите и на методите на обвинението. През януари прокуратурата разпространи и записи на разговори, с които да уличи Радев в престъпление.

„По едно от делата на Военно-окръжна прокуратура съветник на президента представя доброволно материали с гриф по Закона за защита на класифицираната информация и твърди, че си ги е намерил в касата. Логично е разследващите да видят какво има още в тази каса“, каза Гешев.

А ДАНС съобщи, че е отнела допуска до класифицирана информация от И.М. и П.У. Достъпът и на двамата е бил до ниво „Строго секретно“. Лицата са висши служители в Администрацията на президента, уточнява Агенцията. За двамата „са придобити данни за ненадеждност от гледна точка на сигурността и опазването на тайната“, се казва още в съобщението.

 

Спецпрокуратурата пък наблюдава дело за търговия с влияние срещу президентския секретар Пламен Узунов, което тръгна покрай аферата „Боклукгейт“.

„Днес в 9 ч представители на прокуратурата, Министерството на вътрешните работи, Бюрото за защита на свидетелите и поемни лица са представили разпореждане от Софийски военен съд и определение от Специализирания наказателен съд за претърсване на кабинети в президентската институция. Информация за действията си дължи на обществото прокуратурата“, гласи лаконичното съобщение от пресслужбата на държавния глава.

Акцията в президентството идва ден, след като Радев обяви, че в инцидента край сарая на Ахмед Доган в Росенец са участвали служители на НСО и за пореден път поиска да бъде свалена държавната охрана от почетния председател на ДПС и от депутата от движението Делян Пеевски.