Прокуратурата уличи български генерал в шпионаж за Русия

Иван Гешев [Юлия Лазарова/"Дневник"]

Прокуратурата обяви, че е разкрила пореден руски дипломат в България като шпионин, който е служил за връзка на български генерал от резерва. Генералът разкривал държавна тайна на Русия от 2016 г. насам. Предявено му е обвинение и е задържан за 72 часа, обяви прокуратурата.

По неофициална информация уличеният е генералът от резерва Валентин Цанков.

Българските власти реагираха с обявяването на двама руски дипломати за персона нон-грата.

Ген. Цанков е бил директор на дирекция в Министерството на отбраната и аташе по отбраната в Лондон и Вашингтон, съветник в НАТО и съветник на министъра на отбраната в кабинета „Орешарски“ Ангел Найденов (БСП).

Дипломатическата му кариера е приключила, след като Комисията по досиетата оповести, че е бил щатен служител на военното разузнаване по комунистическо време. Тогава той е отзован от посолството във Вашингтон. Към момента на ареста е бил активист в неправителствената Асоциация на сухопътни войски и е известен с проруски позиции.

Председателят на вътрешната комисия в парламента Атанас Атанасов коментира лаконично.

„Това са казуси отпреди години. Гешев се опитва да лустроса имиджа на Специализираната прокуратура, защото е пред закриване“, обясни той. Същият ден правосъдният министър Надежда Йорданова внесе във Висшия съдебен съвет искане за уволнението на Гешев.

Прокуратурата първоначално бе твърде лаконична. В съобщението се казва само, че в резултат от съвместната дейност на Специализираната прокуратура и Държавната агенция „Национална сигурност“ е образувано досъдебни производства за престъпления срещу България – шпионаж.

В хода на разследването е установено, че гражданин на Руската федерация, ползващ се с дипломатически имунитет, е осъществявал нерегламентирана разузнавателна дейност, несъвместима с дипломатическите отношения, на територията на България.

По-късно в съобщение във Фейсбук страницата на прокурорския пресцентър се появиха подробностите. Замесеният в шпионажа български генерал от резерва, е участвал в мисии извън България, работил в Министерството на отбраната и разполагал с достъп до класифицирана информация, свързана с ЕС и НАТО.

Според него от 2016 до момента този генерал се е поставил в услуга на чужда държава с цел нерегламентирано предаване на информация, която е държавна тайна. Другият в схемата е съветник в посолството. Той служел за координация и предаване на информацията. За прикритие на неправомерната дейност били ползвали конспиративни срещи, преносими карти-памет, криптиращи устройства и шифрограма за кодиране на комуникацията.

Претърсени са 2 адреса и леки автомобили, собственост на генерала, обяви прокуратурата. „В жилищата са намерени и иззети голям брой електронни носители на информация, тефтери, лаптопи и хартиени носители. Предстои назначаване на компютърно-техническа експертиза за проверка на наличната информация с оглед установяване нейния произход и класификация по реда на Закона за защита на класифицираната информация“, гласи  прокурорското съобщение.

Преди официалното съобщение на пресслужбата си Гешев написа в Туитър, че поздравява спецпрокуратурата и ДАНС за „поредното разследване за шпионаж“ в полза на Русия, което застрашава националния интерес на България. „Надявам се политическите идеи за закриване на специализираните структури да не са в резултат именно на тези успехи“, завършва главният прокурор. Законопроектът за закриването на спецпрокураутурата и спецсъда вече е готов. Управляващата коалиция е твърдо решена да премахне тези структури, тъй като са неефективни и не са доказали ползата от съществуването си в сферата на борбата с корупцията по висшите етажи на властта.