Прокуратурата слага китайските джипове на сметката на президента

Президентът Румен Радев

Сигналът на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) за нередности при покупката на 350 китайски високопроходими автомобили от МВР е прикачен от българската прокуратура към старо дело за търговия с влияние. Държавното обвинение не съобщава кое е това дело, но е известно, че бившият служебен вътрешен министър Пламен Узунов е обвиняем по дело за търговия с влияние заедно с русенския бизнесмен Пламен Бобоков. Неофициалната информация е, че случаят с джиповете е вкаран в това дело.

В момента Пламен Узунов е президентски секретар, а обществената поръчка за китайските автомобили бе започната и приключена, докато той бе служебен вътрешен министър.

Самият договор е подписан през февруари 2018 г., докато вътрешен министър бе Валентин Радев (ГЕРБ), срещу когото няма стари дела за търговия с влияние. На Радев му се наложи да подпише договора заради забавяне. Участници в търга обжалваха, но техните възражения бяха отхвърлено от българските власти.

Преди ден обаче ОЛАФ поиска с нетипично публично съобщение МВР да върне около 6 милиона евро в бюджета на ЕС заради нарушения при голям търг за покупка на високопроходими автомобили. Още по-любопитно съвпадение бе, че съобщението на ОЛАФ бе направено в деня, в който президентът Румен Радев обяви, че ще се кандидатира за втори мандат.

Съобщението на ОЛАФ дойде, след като на 20 януари главният прокурор Иван Гешев и генералният директор на службата Виле Итала подписаха споразумение за административно сътрудничество между двете институции.

Разследващата служба препоръчва на българската прокуратура да образува дело за злоупотреба с власт срещу отговорните служители на МВР.

Според ОЛАФ министерството е използвало европейските пари за купуване на залежали в складовете високопроходими автомобили, вместо нови. Проверката на ОЛАФ е започнала през юли 2018 г. след сигнал за измама и присвояване на средства от европейския фондове за вътрешна сигурност и миграция, усвоявани от МВР.

Разследването на ОЛАФ е приключило през декември миналата година, съобщи службата. Установена е доставката на 350 джипа за нуждите на МВР след едностранна промяна на тръжните условия. Накрая вместо високопроходими автомобили е избрало да осигури автомобили от друг клас (SUV). Разследването е приключено с препоръка към Европейската комисия да се възстановят 5 948 569 евро.

Обществената поръчка е проведена по ускорена процедура заради миграционния натиск по българските граници. Оферти са подадени от 11 кандидати. До отваряне на ценовите предложения са допуснати четирима, а другите 7 са отстранени по различни причини.

За изпълнител на поръчката е избрана компанията “Българска автомобилна индустрия” на бизнесмена Гриша Ганчев с цена от близо 14 млн. лв. с ДДС. Високопроходимите автомобили са от китайската марка “Грейт Уол”, като цената на един джип е 44 158 лв. с ДДС.

Китайските автомобили са предпочетени от МВР пред “Форд”, “Нисан”, “Тойота” и “Киа”, които също са участвали в търга.

“Разследващите служители на OLAF често се натъкват на типични схеми за измами, представляващи манипулиране на търгове, чрез което потенциални измамници се облагодетелстват финансово за сметка на гражданите. Още по-тревожно би било, ако такава жизненоважна  публична служба, каквато е полицията, се окаже жертва на този вид дейност. Затова призовавам българската прокуратура да обсъди внимателно  препоръката ни за предприемане на правни действия. Това ще изпрати ясно послание, че никой не е над закона и че OLAF и партньорите на службата в цяла Европа ще продължат да работят неуморно за защитата на парите на европейските данъкоплатци”, коментира шефът на ОЛАФ.

Българската прокуратура коментира ден по-късно: “Предстоят разпити, назначаване на експертизи, оценка и анализ на събраните доказателства, прецизиране на предявените обвинения спрямо привлечените като обвиняеми лица. При събиране на доказателства е възможно привличането като обвиняеми и на други лица”.

През януари миналата година прокуратурата публикува в разрез с правилата  съдържание на подслушани разговори на президента Румен Радев с висши военни.

Президентството настоява за “пълно изсветляване на съмнителната доставка”

Прессекретариатът на държавния глава излезе с позиция, че настоява “за пълното изсветляване не само на тази съмнителна доставка на автомобили за МВР от правителството на Бойко Борисов, но и за проверка на изразходваните милиарди левове през последните години, включително в случаите, когато обществени поръчки не се провеждат изобщо”.

И още: “Периодичното тиражиране на внушението, че като служебен министър на вътрешните работи през 2017 г. Пламен Узунов е сключил договор за доставка на 290 високопроходими автомобили за МВР няма да го превърне в истина. Тази медийна “сензация” бе предложена на вниманието на гражданите и през пролетта на 2019 г. и си остава също толкова в разрез с истината към днешна дата.

Процедурата по закупуване на въпросните автомобили от МВР е стартирана през есента на 2016 г. от второто правителство на премиера Бойко Борисов и е приключила с подписването на договор 10 месеца след изтичането на мандата на Пламен Узунов като служебен министър на вътрешните работи.

Въпросният договор не само е подписан по време на третия кабинет на Бойко Борисов на 22 февруари 2018 г., почти 10 месеца след края на мандата на служебното правителство, но и посоченият краен срок за изпълнение на същия договор е септември 2017 г. Заради това очевидно противоречие в началото на февруари 2018 г. Европейската комисия е информирала МВР, че при сключване на въпросния договор за страната ни може да последва финансова санкция. Министерството на вътрешните работи е пренебрегнало препоръката на ЕК и на 22 февруари 2018 г. е подписало договора”.