Прокуратурата сравни ваксините срещу ковид с намалени шоколади

Докато беше на власт, Борисов ходеше и по ваксинационни пунктове. Сега говори, че се поставят ваксини с изтекъл срок на годност. [Фейсбук/Бойко Борисов]

Софийската градска прокуратура е започнала проверка по сигнала на здравния министър Стойчо Кацаров срещу лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Това стана ясно от думите на градския прокурор Илиана Кирилова в петък, 5 ноември. Кацаров даде Борисов на прокурор миналата седмица заради твърденията му, че в България се поставят ваксини с изтекъл срок на годност.

Според здравния министър това категорично не е вярно и разпространявайки тази манипулация Борисов заплашва националната сигурност и може да разколебае хората да се ваксинират, което е ключово за справяне с пандемията. Страната ни е на последно място в ЕС по дял на ваксинирани срещу ковид.

По сигнала на Стойчо Кацаров обаче прокуратурата първо се е заела да провери ваксините –  „какви са тези ваксини, кога са купени, какъв е техният срок“.

Срокът на годност на „Пфайзер“ бе официално удължен от 6 на 9 месеца от Европейската агенция по лекарствата.

Сега прокуратурата е изискала копия от документите, с които са получени всички ваксини „Пфайзер“, датата и мястото им на производство и срок на годност. „От този отговор ще преценим. Може да се наложи запитване дали, ако една ваксина е със срок 5 април, а я сложат на 15 април, значи ли че тя не е годна. Защото, може би, не е много удачен примерът, но като пуснат намалени шоколади си ги купуваме, пък си ги ядем цял месец след това и нищо ни няма“, каза прокурор Кирилова. Обвинителите ще преценят и с кои международни институции да се свържат, след като получат отговорите от здравното министерство.

Кирилова каза още, че всеки ден в прокуратурата се получават сигнали от граждани срещу ваксините с настояване те да бъдат спрени.

„Не е толкова лесно изведнъж да кажем, че е виновен (Борисов, б.а.), че е направил изказване, което е внесло смут в обществото, тъй като знаете, че ние вече имаме един такъв опит“, заяви Кирилова. Тя даде за пример обвинението за всяване на паника срещу председателката на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Сербезова.

Миналата пролет Сербезова бе обвинена, след като предупреди в тв и радио интервю, че има риск от недостиг на лекарства. Съдът обаче я оправда. „Имаме мотивите на съда. Прочели сме ги, изучили сме ги, за да не допускаме бъдещи грешки“, обясни Кирилова.