Прокуратурата: Схемата с опасния боклук на Бобокови е действала поне 5 години

[https://www.monbatgroup.com/]

Поне пет години е действала организираната престъпна група, свързвана с вноса на опасни отпадъци в страната. Това казаха представителите на прокуратурата пред Специализирания съд в неделя вечерта. Държавното обвинение твърди, че в престъпната група са участвали десет души, сред които заместник министърът на околната среда Красимир Живков и двама от най-едрите български бизнесмени – братята Пламен и Атанас Бобокови.

Спецсъдът разгледа в неделя искането за постоянен арест на Живков, Габриел Савов, Атанас Бобоков и Николай Миховски. За Васил Богданов и Айгюн Еминов прокуратурата поиска домашен арест, а по време на делото се разбра, че прокуратурата ползва техните обяснения, за да обоснове обвинението. Пламен Бобоков е оставен на свобода под гаранция от 1 милиона лева, а прокуратурата иска ареста за Атанас Бобоков.

Пред съда прокуратурата представи доста схематично обвинителната теза. Твърди се, че мястото на престъплението е на българска територия, но за Атанас Бобоков казва, че е действал и в чужбина. Коя чужбина обаче, не се спомена. Прокуратурата твърди още, че групата е генерирала големи парични суми. Точни суми не бяха споменати.

С общи приказки прокуратурата обясни, че групата е действала от неустановена дата до 28 май тази година. Но в същото време пледира, че престъпната група е работила поне 5 години.

В съда стана ясно, че по делото “Боклукгейт” има и двама защитени свидетели. Друг основен прокурорски свидетел е бивш служител на РИОСВ-Шумен. Показания са дали и служители на ДАНС.

Габриел Савов е ръководил екоинспекцията в Плевен, когато гръмна скандалът с открития в града тонове опасен боклук от Италия. Той беше намерен на площадката на фирма “Феникс”. По документи фирмата е собственост на Еминов. Тя му е прехвърлена от Николай Миховски, чийто бизнес е свързан с рециклиране на отпадъци.

“Странна престъпна група”

“Всичко се бута при италианския боклук. Ние сме купили фирма там. За милиони евро в Ломбардия. Искаме да използваме италианския пазар за скрап, защото е най-големият в Европа. Всичко е много стриктно. Камионите минават през Словения, Хърватия, Сърбия, България. Ние трябва да уведомяваме три дни предварително, че товарим. Използваме оловосъдържащите отпадъци, защото произвеждаме 3.5 милиона батерии в осем държави”, обясни Атанас Бобоков пред съда.

Той допълни, че “престъпната група” на прокуратурата е много странна.

“Със заместник-министъра аз не се познавам. Говорил съм един път по телефона с него и той ме е потърсил два пъти. Аз не го познавам. Не познавам семейството му. Жена му. Никого не познавам. С (Габриел) Савов съм говорил два пъти по телефона. Каква е тази престъпна група, като ние не сме си споделяли престъпните планове”, попита Бобоков.

Трима прокурори

Пред съда в неделя се явиха трима прокурори – Данаил Шостак, Генка Брезашка и Людмила Дончева. Те твърдят, че заместник-министърът Красимир Живков трябва да остане в ареста, защото иначе може да унищожи доказателства или да повлияе върху свидетели.

Прокуратурата цитира имейл от свидетеля Теофан Димитров, който е бивш служител на екоинспекцията в Шумен. Той твърди, че Живков го натискал във връзка със съхранението и преработката на отпадъците, заплашвал го и тормозел психически с проверки. Прокуратурата подчерта още, че Живков е покровителствал определени търговски дружества.

Твърдението е, че Атанас Бобоков е бил в изключително близки отношения с Живков. Издаването на всички документи за оползотворяването на опасния отпадък са ставили с благословията на Живков, който е назначавал хора само със съгласието и одобрението на Бобоков.

Прокурорите подчертаха, че престъплението има екологичните последици, които засягат правата на неограничен кръг хора, както и природата.

Адвокатът на Живков Силвия Найденова, подчерта, че прокуратурата е в дълбока грешка, защото свидетелите говорят за друг заместник-министър – Николай Кънчев. Точно той е подписвал приложените по делото нотифакиции, разрешения и другите документи, свързани с преработка на отпадъците. Тя посочи още, че обвиненията са изключително неясни.

Красимир Живков отговаря за ресор едва от март, подчертават адвокатите. Остава неясно как тога е бил в престъпната група от пет години.

Адвокат Илиян Василев, който защитава Атанас Бобоков, попита риторично къде са братя Бобокови в сюжета на прокуратурата. За Пламен Бобоков прокуратурата не представя абсолютно нищо. Не само за участие в престъпна група, а за каквото и да е противоправно деяние, каза той.

“Вносът на опасни отпадъци не е незаконен. Фирмата “Монбат ресайклинг” (на Бобокови) има всички необходими разрешения да я осъществява. Те са проследени във всеки милиметър от своето движение. Има предварителен, текущ и последващ контрол. Не само от България, а от всички държави, през които е преминал. Няма твърдение за нито един кубически сантиметър отпадък, който да е незаконно внесен. Нито от Хърватия, нито от Румъния, нито от Италия“, посочи адвокатът.

По думите му като говорят за Италия прокуратурата и ДАНС се опитват да придърпат Атанас Бобоков и фирмата му към онези камари с боклуци, с които те нямат общо. Групата фирми “Монбат” имат заводи, складове и активности в различни държави, включително и в Италия. Няма нищо нередно да събереш някакво количество отпадък и да го докараш на територията на България, за да го използваш като суровина, посочи адвокатът.

Схемата с отпадъците

Прокуратурата твърди, че има доказателства за фиктивни търговски дружества, контролирани от Бобокови и други обвиняеми лица. Обвинението казва, че те никога не са имали капацитета да осъществят необходимите по закон действия, за които са били издадени нотификации за вноса на отпадъци.

Събрани са доказателства и за фирми в Италия, контролирани от обвиняемите. Намерени са електронни подписи на търговски дружества, регистрирани в Италия, но под реалния контрол на обвиняемите български граждани, съобщи прокуратурата. В разследването ще участват и органи от Италия, които ще имат конкретни задачи. Един от заподозрените участници в престъпната група е обвинен във вторично престъпление за управление на опасни отпадъци.

Бизнесът на Бобокови

Рециклиращият бизнес на братя Бобокови, за който те се оказват обвиняеми, включва “Монбат Рисайклинг” и “Приста Рисайклинг”. В него участва и Ивайло Петров Манджуков.

“Монбат Рисайклинг” е на фирмата “Монбат”, която Бобокови създадоха на мястото на приватизирания от тях завод за акумулаторни батерии “Акумикар” в Монтана през 1998 г. Днес предприятието е сред европейските лидери в производството на акумулатори като над 80 процента от продажбите им са в чужбина. През 2010 г. “Монбат” открива заводи за рециклиране в Сърбия и Румъния.

През 2016 г. “Монбат” учредява дружество в Нигерия, година по-късно придобива две немски дружества в литиево-йонния бизнес на клетки и системи с висока мощност. В същата година придобиват “Пиомбифера Италиана” (Piombifera Italiana S.p.A.) – третата най-голяма компания за рециклиране на батерии в Италия. Двамата са обвинени за схеми с вноса на отпадъци именно от Италия и българската прокуратура очаква съдействието на италианските си колеги по разследването. През 2018 г. “Монбат” открива дружества и в Южна Африка и Австрия.

През миналата година “Монбат” учредява нова компания A.Р.Т. Монбат, чиято дейност се фокусира върху използването на най-новите нано технологии.

Прокурорската активност по темата с боклука се започна в края на миналата година, когато се разбра, че полицията в Италия е заловила незаконен товар от 815 тона битови боклуци, които са били хванати във влак, пътуващ за България. Влакът е спрян на гара до Милано.

В балите с отпадъци е намерен смесен боклук от пластмаса, гума, тъкани, тетрапак и битови отпадъци. В документите на пратката е било записано, че става дума за пластмаса за преработка. Италианската прокуратура започна разследване, за да открие кой е организирал пратката. Предполага се, че тя е трябвало да бъде изгорена или депонирана незаконно в български сметища.