Протестиращи срещу здравния сертификат щурмуваха румънския парламент

Протест срещу проект за задължителна ваксинация и здравните сертификати в Букурещ, Румъния, 10 октомври 2021 г. [EPA-EFE / ROBERT GHEMENT]

Протестиращи срещу сертификатите за ковид се опитаха да влязат в сградата на парламента в Букурещ. Демонстрацията беше организирана от крайнодясната партия „Алианс за обединение на румънците“ срещу въвеждането на здравни пропуски.

Сертификатът следва да бъде изискван за достъп до работното място, ако броят на случаите на ковид нараства със среден седмичен коефициент най-малко 1,5 пъти в продължение на три последователни седмици на национално равнище. Сертификатът няма да бъде изискван, ако броят на случаите намалява в продължение на три седмици, а заболеваемост на национално равнище е под 1 на 1000 души.

Около 1500 души се събраха пред сградата на парламента във вторник сутринта, за да протестират срещу закон, според който здравните пропуски стават задължителни за работещите. По-късно те се опитаха да влязат насилствено в сградата, блокираха движението и повредиха няколко автомобили, включително един на американското посолство в Букурещ.

Депутатите обсъдиха въвеждането на задължителни сертификати за определени професии, тъй като Румъния е на второ място в ЕС след България по ниска ваксинация.

Въпреки че инцидентите забавиха дебатите по законопроектите за бюджет 2022 г., тъй като входът в сградата на парламента беше временно блокиран, протестът приключи без по-нататъшни щети и протестиращите се отправиха към сградата на правителството, за да продължат демонстрацията.

Министерството на вътрешните работи заяви, че полицията е контролирала протеста и не е било необходимо да използва сила срещу протестиращите. При опитите да нахлуят в парламента няма пострадали.

Опозиционната “Партия на солидарността“ (USR-PLUS) поиска оставката на  министъра.

Междувременноминистърът на здравеопазването Александру Рафила заяви, че обмисля да подаде оставка, ако сертификатът не бъде одобрен бързо.
„Имам професионална и морална отговорност пред гражданите на Румъния“, заяви министърът, който е лекар, и посочи, че обмисля вариант за оставка.

Той настоява законопроектът да бъде приет чрез процедурата поемане на отговорност от правителството, при която законът се смята за приет, без да бъде обсъждан в парламента, ако в срок от три дни не бъде внесен вот на недоверие. Управляващата в момента коалиция контролира около две трети от гласовете в законодателния орган.