Протести в Брюксел заради новите противоепидемични ограничения

[EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ]

Нова вълна от протести избухна в Брюксел и няколко европейски града в неделя (21 ноември). Протестиращите реагираха в отговор на повторното въвеждане на противоепидемичните ограничения от правителството.

Полиция и протестиращи се сблъскаха в белгийската столица Брюксел, в няколко холандски града и във френската карибска територия Гвадалупа.

Протестът в Брюксел, на който според полицията присъстваха 35 000 души, беше белязан и от насилие.

Шествието в квартала на европейските институции до голяма степен беше в отговор на  забраната  неваксинирани хора да посещават публични места като ресторанти и барове.

То започна мирно, но по-късно полицията използва водни оръдия и сълзотворен газ в отговор на протестиращите, хвърлящи снаряди.

От полицията съобщиха за агенция „Белга“, че трима полицейски служители са ранени.

Няколко от демонстрантите, заловени в сблъсъка, са носели качулки и фламандски националистически знамена, а други жълти звезди от нацистката епоха.

Протестиращите запалиха дървени палети, а изображения в социалните мрежи ги показваха как атакуват полицейски микробуси с улични знаци.

Репортер на EURACTIV стана свидетел на грабеж в района на „Сан Катрин“ в историческия център на Брюксел. Около 50 младежи, облечени в черно, някои с бейзболни бухалки, са се втурнали в магазина и са започнали да го разбиват, да хвърлят камъни през прозореца, да го плячкосват и да събарят рафтовете. За щастие никой не е пострадал.

Холандски размирици, австрийски протести

Протести избухнаха и в няколко холандски града в неделя, третата нощ на размирици заради противоепидемичните ограничения на правителството.

Демонстранти запалиха фойерверки и вандализираха имущество в северните градове Грьонинген и Леуварден, както и в Енсхеде на изток и Тилбург на юг, съобщи полицията.

Властите издадоха спешна заповед в Енсхеде, близо до германската граница, като наредиха на хората да не излизат на улицата, съобщи полицията в Туитър.

Футболен мач в близкия град Леуварден бе прекъснат за кратко, след като привърженици, на които им е забранено да играят поради ограниченията срещу COVID, хвърлиха фойерверки в земята, според холандски медии.

В петък вечерта имаше вълнения в Ротердам, а миналата вечер и в Хага.

До момента по време на демонстрации над 100 души са арестувани в цялата страна, а  най-малко 12 души са ранени.

В Австрия около 6000 души излязоха на протест в град Линц, организиран от нова политическа партия, ден след като 40 000 протестираха във Виена заради частичния локдаун.

От понеделник на 8,9 милиона австрийци няма да бъде позволено да напускат домовете си, освен за да отидат на работа, да пазаруват стоки от първа необходимост и да спортуват. Ваксинацията срещу COVID-19 в Австрия ще бъде задължителна от 1 февруари следващата година.