Протестът блокира ключови кръстовища и опъна палатки на Орлов мост

30 юли 2020 г. Блокади на ключови места затрудняват трафика в София. [Юлия Лазарова/"Дневник"]

Рокадите в правителството, обещанията за милиони и обиколките на премиера Бойко Борисов с джипа, не усмиряват протестите.

Във вторник, в 21-ия ден на недоволство, в София излязоха рекорден брой протестиращи, които настояват за оставките на кабинета и на главния прокурор Иван Гешев.

Шествието, в което се включиха десетки хиляди, започна от площад “Независимост”. Хората изпълниха пространствата пред президентството, Министерския съвет и БНБ. Преди това, още по обяд беше блокирано ключовото кръстовище на бул. “България” и бул. “Иван Евстатиев Гешов”. След това под блокада бяха още няколко пресечки.

Протестът в София от високо – ден 21

Протестът в София от високо – ден 21

Geplaatst door bTV Новините op Woensdag 29 juli 2020

Протестът в София продължи цяла нощ. И в четвъртък сутрин “Орлов мост” остана затворен от палатките на протестиращите. Пропускат се единствено линейки.

“Днес се очаква сериозно затруднение в придвижването на столичани”, предупреди в извънреден брифинг директорът на СДВР Георги Хаджиев. “Цяла нощ с колегите сме водили разговори с протестиращите, 4-5 кръстовища бяха освободени в малките часове на нощта”, каза още Хаджиев. По думите му комуникацията с протестиращите е трудна. Шефът на СДВР предупреди, че е възможно да се стигне до физически сблъсъци и призова за толерантност и спазване на правилата.

“Опитваме се да спазваме правата на протестиращите, не изхождаме от позицията на силата, но и другите граждани имат права. Който иска да протестира, да го прави по начин, регламентиран в законите”, каза Хаджиев.

Съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов каза пред bTV, че една от основните причини за крайните действия на протестиращите е неосъществената съдебна реформа, която той искал да направи по време на мандата си като министър на правосъдието. Според него българските политици и депутатът от ДПС Делян Пеевски са напълнили Висшия съдебен съвет с “калинки, които бяха изпратени там да изберат Иван Гешев за главен прокурор”.

“Когато една власт изпадне в пълен разрив с реалността, това изкарва хората на улицата и налива масло в огъня. Когато властта започне да се държи като колективен неадекватник, хората излизат на улицата. Пеевски и Ахмед Доган са част от необявената коалиция, която управлява страната и това изкара хората на улицата”, каза още Иванов.

“На целия протест му липсва ясна идеология – едни издигат крайнолеви комунистически лозунги, другите са с еврпейското знаме. Няма лидери на този протест, хората говорят за промяна на Конституцията – едни искат промяна на Съдебната система, други засилване на правомощията на президентската институция. Трети искат узаконяване на гей браковете. Няма ясна идея какво трябва да се случи”, коментира пък пред БНТ вицепремиерът Красимир Каракачанов. По думите му сега не е време за оставки, а за диалог.