Протестът на „Възраждане“ опита да нахлуе в парламента, но не успя

Снимка: Николай Хаджигенов, Фейсбук

Близо хиляда протестиращи се събраха пред парламента на протеста на „Възраждане“ срещу ограничителните мерки срещу ковид кризата. Протестиращите бяха насъскани срещу празната сграда на Народното събрание от организаторите от партията. С викове „Свобода“ те се втурнаха към плътните полицейски кордони, но бяха удържани.

Пред сградата на Народното събрание нямаше метални огради, а многобройната полиция беше без каски, палки и щитове. Към 13 часа тълпата направи главния си опит да нахлуе и притисна полиция до централния вход на парламента, но полицията успя да удържи отново при това с голи ръце и без употреба на помощни средства. МВР съобщи, че четирима полицаи са пострадали при мелето. Един протестиращ е арестува за агресивно поведение, като в него е открито газово оръжие.

Неуспехът разгневи организаторите на протеста, които призоваха: „Ако има български мъже, влизайте вътре!“ Започна нареждане на тълпата с призив жените да отидат отзад, а мъжете да минат отпред. В крайна сметка протестът утихна и се насочи към Министерството на здравеопазването.

Протестиращите размахваха бесило, палеха маски, клеха се в знамето „Свобода или смърт“, което било техния „зелен сертификат“ и заклеймиха „медицинския фашизъм“.

Депутатът от „Възраждане“ Ангел Георгиев, който беше вътре в парламента, обяви пред bTV, че „хората искат демокрация, дискусия, да кажат от какво са недоволни, съответно, управляващите да предложат някакви решения“.

По думите му, протестиращите нямали планове за вандалщини. „Виждам едно мирно мнозинство отвън“, каза депутатът.

Лидерът на партията Костадин Костадинов е под карантина след участието си в Консултативния съвет по национална сигурност при президента. Под карантина са още президентът, премиерът, вътрешният министър, политически лидери и експерти.

„В момента България е последният остров на разума и стабилността … От вас зависи да спечелим тази битка“, каза Костадин Костадинов пред хората си от голям екран, който бе инсталиран заради протестите.

Преди седмица той плашеше с властта с протест, който да прилича на нощта на „белия автобус“ от лятото на 2013 година, когато депутатите от БСП и ДПС бяха извеждани от парламента с полиция. Нищо подобно не се случи.

„Зеленият сертификат“ остава

Премиерът Кирил Петков отговори, че „с удоволствие“ би разговарял с протестиращите, тъй като той самият участвал в протести и уважава това гражданско право. И призова към диалог, като демонстрантите излъчат работна група, в която влизат квалифицирани хора за разговор на медицински теми.

„Ако от техния протест има хора, за които се знае, че имат професионални качества, от нашата страна ще се радваме да чуем техните идеи за по-конструктивен начин за управление на ковид пандемията“, каза той.

Петков каза, че под натиск не работи и обясни, че зеленият сертификат няма да отпадне.

„Позволихме прекалено дълго играта със здравето на хората да продължи чрез една дезинформационна кампания по отношение на ваксинацията, която въвежда крайно разединение в обществото в момент, в който трябва да бъде крайно обединено“, каза Татяна Султанова-Сивева от парламентарната група на „Продължаваме промяната“, която прочете декларация от трибуната на Народното събрание.

Според лидера на партията, Костадин Костадинов ваксините срещу коронавируса са „експериментална течност“, а COVID-19 e сезонен грип. Въпреки това една трета от народните представители на партията се оказаха ваксинирани, което нанесе сериозен удар по имиджа на партията.

Протестиращите на „Възраждане“ не носеха маски, защото са против противоепидемичните мерки, някои от тях носят плакати с надписи „Аз не съм антиваксър“, „Без маски“, „Искам нормален живот“. На площада бяха дошли протестиращи от София, Хасково, Димитровград, Харманли, Варна, Пловдив, Велико Търново, Габрово и други градове.

Солидна организация

Според информация на „Дневник“, автобуси, наети от партията на Костадин Костадинов „Възраждане“, са били организирани от 32 населени места в страната, за да закарат желаещите да участват в протеста срещу зелените сертификати в София. Това показват публикации в профилите на ултранационалистическата организация във Фейсбук, в двата ѝ канала в Инстаграм, както и в приложението за криптирана комуникация Телеграм. Те съдържат списъци с телефонни номера, на които може да бъде заявено желание за участие в протеста.

По-рано през деня в социалните мрежи се разпространиха клипове, описващи напрежение между симпатизантите на „Възраждане“ и полицията във Варна. Според информация в медиите, от МВР са потвърдили за тестване на шофорите от служители на КАТ. След два часа забавяне автобусите са потеглили към София.
Симпатизанти на „Възраждане“ са протестирали и във Варна от 12.00 часа край фонтаните до сградата на общината.

Във вторник (11 януари) лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов обяви, че ако РЗИ му наложи карантина, ще бъде принуден да я спазва: „Такива са правилата и такива са законите, които са глупави“.

Според експерти от Центъра за изследване на демокрацията, от „Възраждане“ са монополизирали крайнодясното пространство в социалните мрежи, базирайки се на COVID дезинформация. Според данните само за месец по време на предизборната кампания партията е генерирала 22 000 нови последователи.