Проф Минеков: Денят е решаващ. България утре ще бъде друга

Журналистката Катрин Фьор от EUreporter взема интервю от проф. Минеков, Брюксел, 5 октомври 2020 г. [Георги Готев]

„Денят е решаващ, затова сме тук“, каза проф. Велислав Минеков от „Отровното трио“ пред Европарламента. Той пристигна в Брюксел в понеделник (5 октомври), когато евродепутатите провеждат безпрецедентен дебат за правовата държава в България.

Заради строгите правила около коронавируса, Минеков не можа да влезе в Европарламента, но евродепутати, журналисти и граждани, дойдоха да се видят с него пред входа на сградата. Сред тях бяха „зелените“ Даниел Фройнд и Томас Вайц, както и Клеър Дейли от групата на крайната левица, Петър Витанов, Цветелина Пенкова и Иво Христов от БСП и Радан Кънев от ДСБ – Демократи за силна България.

Запитан какъв би бил ефектът от една резолюция на Европейския парламент, която няма задължителна сила, проф. Велислав Минеков каза, че ефектът ще бъде по-силен в България, отколкото за евросъюза.

„Това ще бъде изключителен удар в лицето на управляващите“, каза той.

За ЕС той употреби тежки думи:

„Крайно време е да се разбере, че с тези фондове те създадоха престъпност в България, те създадоха корупция, те създадоха българските милионери и олигарски, оставиха да ни управляват хора без образование, негодни за нищо, хора, които едва четат и пишат.“

Проекторезолюцията на Европарламента е силно критична към управляващите, но ГЕРБ са мобилизирали ресурс, за да променят много от формулировките. Гласуването в пленарна зала ще е в четвъртък. Но Минеков не смята, че промяната на формулировките може да спаси управляващите.

„Със или без решение, България утре ще бъде друга. Ние вече сме друга държава“, каза той.

В отговор на въпрос за дискусия в Европарламента, посветена на обвързването на еврофондовете с правовата държава, Минеков прогнозира, че парите, които се раздават, за да бъдат крадени, ще бъдат намалени и дори спрени.

Петър Витанов коментира, че очаква разгорещен дебат, който по думите му ще разбие опорките, че само левите партии са инициирали дебата. „Почти всички проевропейски партии застават на сраната на протестиращите български граждани“, каза той.

Витанов отхвърли обвиненията на ГЕРБ, че българските депутати, подкрепящи дебата, били предатели. „Предателство е да си затваряш очите пред безобразията на управляващите“, каза той

Евродепутатът настоя, че това не е резолюция срещу България, а „резолюция, която връща доверието в България, в българските граждани, които са непримирими към корупционния модел на управление“.

„Средствата на европейските данъкоплатци не са, за да се самовъзпроизвежда една самозабравила се политическа класа“, каза той.

Австрийският евродепутат Томас Вайц, съпредседател на групата на „Зелените“ също каза, че резолюцията не е насочена срещу страната или нейните граждани, а срещу правителството, което не прави нищо срещу сериозните съмнения за корупция, злоупотреба на власт и грубото неспазване на нормите за опазването на околната среда.

Според Вайц правителството го е страх от предсрочни избори, защото знае, че няма да може да се върне на власт след тях.

„Като австриец, аз съм съгласен да похарчим пари за по-бедните страни членки, но те трябва да са предназначени за гражданите, а не за олигарсите“, каза той.

По думите му основна тема на дебата за България е дали правосъдната система изобщо функционира и дали главният прокурор работи за обществения интерес, или служи за разчистване на политически и икономически интереси.