Путин: ЕС дискриминира жителите на Крим

Руският президент Владимир Путин във Владивосток, Русия, 03 септември 2021 г. [EPA-EFE/EVGENIY PAULIN/SPUTNIK/KREMLIN]

Руският президент Владимир Путин каза на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел в сряда (8 септември), че ЕС продължава да дискриминира жителите на Крим, съобщи Кремъл след телефонен разговор между Путин и Мишел.

Русия анексира Крим от Украйна през 2014 г., с което предизвика санкции от Запада. Западът и по-голямата част от света казват, че територията е украинска, а Киев иска да си върне полуострова.

„Беше обърнато внимание на факта, че ЕС продължава да води дискриминационна политика спрямо жителите на полуострова“, обяви Кремъл без да дава повече подробности.

Въпреки усилията на някои фирми да заобиколят санкциите, ЕС полага усилия да не прави бизнес и няма транспортни връзки с окупирания Крим.

Само преди дни се появи нов повод за конфликт между Брюксел и Москва. Съдът в Крим разпореди задържането на лидера на кримските татари Нариман Джелялов за два месеца по подозрение, че е участвал в нападение над газопровод, съобщи агенция Интерфакс.

Повече от 40 души бяха задържани през уикенда при протест срещу ареста на Джелялов.

Наказателното разследване срещу лидера на кримските татари е свързано с газопровод, който е бил повреден на 23 август в село близо до Симферопол.

Арестът на Джелялов, бивш заместник-председател на Меджлиса, който беше арестуван през уикенда, предизвика остри реакции от страна на ЕС, САЩ и Украйна.

„ЕС счита, че задържанията са политически мотивирани и незаконни съгласно международното право“, заяви говорител на външнополитическата служба на ЕС  Петер Стано.

„ЕС не признава прилагането на руското законодателство в Крим и Севастопол и очаква всички незаконно задържани украинци да бъдат освободени незабавно“, каза той.

ЕС също призова Русия да изпълни задължението си да спазва международното право като спре да нарушава правата на човека на жителите на Крим, както е посочено и в общото изявление от срещата на високо равнище на Международната кримска платформа през август, каза Стано.

На международната среща на върха бяха потвърдени ангажиментите за деокупация на Крим, седем години и половина след като руските войски окупираха стратегическия черноморски полуостров.

В съвместна декларация, подписана от всички 46 участници на срещата, включително 14 държавни лидери, се подчертава възможността Украйна да възстанови пълния контрол върху полуострова.

Кримските татари, които съставляват близо 15% от 2,3 милиона души население на Крим, се противопоставиха на окупацията на полуострова, а приблизително 30 000 татари са избягали от Крим от 2014 г. насам.

Москва, която забрани основния представителен орган на кримските татари, Меджлиса, през 2016 г. и някои религиозни групи, считани за ислямски терористични организации, категорично отхвърли обвиненията за дискриминация срещу кримските татари.

На полуострова вече има повече от сто политически затворници, някои от които са осъдени на лишаване от свобода от 12 до 18 години в разгара на безмилостните репресии от страна на руските власти.