Путин: Западът приема твърде лекомислено „червените линии“ на Русия

Руският президент Владимир Путин държи реч по време на заседание на руското министерство на външните работи в Москва, Русия, 18 ноември 2021 г. [Kremlin pool/EPA/EFE]

Президентът Владимир Путин каза в четвъртък (18 ноември), че Западът приема предупрежденията на Русия да не пресича своите „червени линии“ твърде лекомислено. Той добави, че Москва се нуждае от сериозни гаранции от Запада за сигурността си.

Лидерът на Кремъл подчерта в дълга външнополитическа реч, че отношенията със Съединените щати са „незадоволителни“, но каза, че Русия остава отворена за диалог с Вашингтон.

Кремъл заяви през септември, че НАТО ще прескочи „руските червени линии“, ако разшири военната си инфраструктура в Украйна. Москва обвини Украйна и НАТО в дестабилизиращо поведение, включително в Черно море.

В телевизионната реч Путин се оплака, че западни стратегически бомбардировачи, които носят „много сериозни оръжия“, летят в обсег от 20 км от границите на Русия.

„Постоянно изразяваме притесненията си за това, говорим за червени линии, но разбираме, че нашите партньори, меко казано,  имат много повърхностно отношение към тези наши предупреждения и напомняне за червени линии“, каза Путин.

НАТО, с която Москва скъса връзките си миналия месец, унищожи всички механизми за диалог, категоричен бе Путин.

Той каза пред служители на външното министерство, че Русия трябва да търси дългосрочни гаранции за сигурността си от Запада. Според него обаче това ще бъде трудно.

Връзките Русия-Запад бяха на ниско ниво след края на Студената война, което продължи години, но тонът се изостри през последните седмици, тъй като Украйна и страните от НАТО изразиха опасения заради движението на руски войски близо до украинските граници. Те се опитаха да отгатнат истинските намерения на Москва.

Въпреки нарастващия списък с конфликти, Кремъл поддържа контакти на високо ниво с Вашингтон и многократно говори за възможна среща на върха между Путин и американския президент Джо Байдън. Тя ще е логично продължение от първата им среща в Женева през юни, която според Путин е отворила място за подобряване на връзките.

Секретарят на Съвета за сигурност на Русия Николай Патрушев и съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан обсъдиха киберсигурността, Украйна и мигрантската криза на границата с Беларус в сряда, съобщи Кремъл.

„Всичко това беше в рамките на подготовката за контакт на високо ниво“, обясни говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.