САЩ и Русия обсъдиха намаляването на риска след изтеглянето от Афганистан

Това ще бъдат първите разговори след американското изтегляне от Афганистан. [EPA-EFE/ STRINGER]

Американският генерал Марк Мили, председател на Съвместния щаб на щабовете на САЩ, и руският генерал Валери Герасимов, началник на руския Генерален щаб, проведоха шестчасова среща в Хелзинки в сряда.

Това е първата среща лице в лице между тях от 2019 г.  Забраната за пътуване, наложена от ЕС на генерал Герасимов след анексирането на Крим, беше временно отменена, за да може той да се срещне с американския си колега.

Истинската дискусия е била около конфликтните интереси на двете сили по отношение на Афганистан.

САЩ искат да продължат своите антитерористични операции в района в държави като Узбекистан, Киргизстан или Таджикистан, което би означавало наблюдение на полети над района и дори военни бази.

За Русия обаче подобни намерения са неприемливи. Москва вече предупреди страните от Централна Азия да не се поддават на американските искания и информира Вашингтон, че разполагането на американски войски в района би било неприемливо.

В американско изявление, което включва подробности за продължителността на срещата, но не и дневния ред, се казва, че разговорите са насочени към „намаляване на риска и оперативно разрешаване на конфликти“.

Руската информационна агенция РИА съобщи, че разговорите са били насочени към „дискусии за намаляване на риска“.

Съединените щати и Русия често имат конкуриращи се военни интереси по света, включително в страни като Сирия, където американските и руските сили са действали в непосредствена близост. Предстои да видим как Вашингтон и Москва ще предприемат следващите стъпки в Афганистан.

Американската армия е под натиск от Конгреса да подкрепи стратегията за борба с тероризма за справяне с рисковете от Афганистан след изтеглянето на САЩ и превземането от талибаните през август.

Руският президент Владимир Путин заяви, че Москва трябва да работи с правителството на талибаните и че световните сили трябва да обмислят размразяване на активите на Афганистан.