Първоаприлска шега завърши с водни оръдия в Брюксел

Паркът "Буа де ла Камбр" в Брюксел, 1 април, 2021 [Twitter]

Първоаприлска шега за фалшив фестивал събра хиляди хора в най-големия парк в Брюксел –  Буа де ла Камбр. Фестивал нямаше, но се стигна до сблъсъци с полицията, десетки ранени и арестувани.

Събитието под името “La Boum” бе разпространено по-рано в социалните мрежи. Обещаваше се да присъстват световноизвестни диджеи, Калвин Харис и събиране на легендарните “Дафт Пънк”. Така в парка в четвъртък са се събрали около 2000 души, твърди полицията.

Според местни медии обаче броят на участващите е бил  5000, а близо 20 000 души са потвърдили участие във Фейсбук. Макар и да не са намерили обещаните 5 сцени, гражданите са решили да останат, някои в знак на протест срещу ограничителните мерки, свързани с пандемията.

Стотици полицаи, включително и конни, са участвали в разпръскването на тълпата. Използвани са и водни оръдия, сълзотворен газ, лютив спрей и дрон.

Още от 17 март полицията обяви в социалните мрежи, че фестивалът е фалшив и че в района ще има засилено полицейско присъствие. Брюкселската полиция информира и прокуратурата срещу организаторите на фалшивото събитие, които са анонимни.

Според “Ройтерс” много граждани са скандирали “Свобода!” и са замеряли водните оръдия с камъни и бутилки.

Brussels Times съобщава, че най-малко 26 полицаи, 7 полицейски коня и 8 граждани са ранени в опитите на полицията да разпръсне тълпата. Повечето хора не са носили маски и не са спазвали социална дистанция.

Между мерките и негодуванието

Анонимните организатори обявиха няколко пъти, че фестивалът е първоаприлска шега, но това не попречи на събирането на хиляди хора. На страницата на събитието те пуснаха и следното съобщение:

La Boom е трогнат, че за пореден път се хванахте. Ето една прекрасна метафора, която демонстрира как информацията може да бъде опасна и да замести идеалите. La Boom събира млади и не толкова млади хора, левичари и либерали, диджеи и политици, граждани и полицаи, за да се посмеем в дух на радост, споделяне и любов. Ние сме страната на сюрреализма и трябва да останем единни, за да си възвърнем правото на живот. В момента вече не държим юздите … “

Белгийският министър на вътрешните работи Анели Верлинден нарече ситуацията “шамар в лицето на всички, които правят всичко възможно да спазват ограничителните мерки срещу коронавируса”.

“Наясно съм, че за много хора, особено за младите, кризата с коронавируса продължава много дълго и че не винаги е лесно мерките да бъдат спазвани. Особено сега, когато хубавото време ни приканва да излезем навън и да се срещаме с хора”, посочи тя.

“Колкото по-последователно спазваме мерките, толкова по-бързо ще спрем разпространението на вируса заедно”, подчерта министърът и призова гражданите да се пазят от фалшиви обявления в социалните мрежи, които в последствие да се превърнат в “неконтролируеми масови демонстрации”.

Един от участниците в събитието, отишъл там в знак на протест срещу  полицията и мерките, коментира за белгийския De Morgen, че не вярва в никакъв научен консенсус относно вируса и нарече мерките “прекомерни”.

Заради нарастващия брой на заразените с коронавирус, на 26 март Белгия влезе в своя трети локдаун. Противоепидемичните мерки са стриктни като гражданите могат да се събират единствено в групи до четирима души, а карантината, носенето на маски и на открито и вечерният час от 22 ч. продължават да са в сила от месеци. Несъществените пътуванията от и до Белгия са забранени до 25 април 2021 г.

Ново парти

От местната полиция посочиха, че са подготвени за нови подобни случаи. Те и не закъсняха, защото само ден по-късно (2 април) в група във Фейсбук започна да се рекламира ново подобно събитие.

Описанието му гласи: “Енергията на La Boum (фалшивият фестивал в парка на 1 април) не може да бъде пренебрегвана. Планът е да се съберем в парк на открито, за да се насладим заедно на музиката. Наш дълг е да поемем отговорността и да организираме това голямо парти, защото настояваме да запазим правото си да съберем информирани и свободни граждани”, пишат организаторите.

Около 1500 души във Фейсбук са посочили, че ще присъстват, а “заинтересованите” са над 4000.