Първомайски сблъсъци в цяла Европа

Силите за борба с безредиците пред горяща барикада по време на протест на 1 май в Берлин, Германия, 01 май 2021 г. [EPA-EFE / CLEMENS BILAN]

Както всяка година, на първомайските протести с искане за социална справедливост в Берлин, Париж и Брюксел, през уикенда избухнаха сблъсъци между полицията и протестиращите.

В  Берлин около 30 000 протестиращи излязоха на улиците на 1 май, съобщи полицията. При сблъсъците близо 100 служители са ранени. На няколко места демонстрациите прераснаха в насилие.

Полицията съобщи, че е извършила около 354 ареста по обвинения във физическо насилие и посегателство.

В  Париж демонстранти с качулки и облечени в черно се сблъскаха с полицията. Във френската столица хиляди хора се присъединиха към традиционните първомайски протести, за да поискат социална и икономическа справедливост и да изразят своето недоволство от правителствените планове за промяна на обезщетенията за безработица.

Полицията арестува 46 души само в столицата, където бяха подпалени много кофи за боклук, а прозорците на банков клон бяха разбити.

Повече от 106 000 души се включиха в шествията из цяла Франция, като над 17 000 излязоха на улицата в Париж, според вътрешното министерство.

В  Брюксел полицията стреля с водни оръдия и използва сълзотворен газ в парк, за да разбие протест срещу ограничителните мерки. Група от няколкостотин души протестира срещу правилата за социално дистанциране заради коронавируса.

Групата протестиращи, които бяха предимно млади хора, се организира във Фейсбук и не беше получила разрешение за протест. Това се случи месец след като полицията разпръсна група от 2000 души, събрали се в същия парк за събитие, започнало като първоаприлска шега.

Протестът на 1 май дойде седмица преди белгийското правителство да обяви разхлабване на строгите ограничителни правила. Предвижда се да отворят кафенета и барове на открито, а групи от повече от четирима души да могат да се срещнат навън.