Радан Кънев иска от ЕК общи стандарти за подкрепа на малкия и средния бизнес

Радан Кънев

Евродепутатът Радан Кънев (ЕНП/ДБ) и негови колеги от различни парламентарни групи и държави, поискаха от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен да гарантира мерките за подкрепа към средния, малкия и семеен бизнес. Това съобщиха от офиса на Кънев във вторник (24 март).

Депутатите настояват Комисията да предложи спешно Задължителна рамка за подкрепа на европейските малки и средни предприятия, семейните фирми и самонаетите лица. А също и да гарантира подкрепата от бюджета на ЕС и Инвестиционната инициатива чрез общ, базов стандарт за подкрепа на засегнатите фирми и семейства, който да се прилага от държавите-членки.

Кънев и колегите му пишат до фон дер Лайен, че подкрепят обявените на 13 март от ЕК Европейски координирани мерки в отговор на коронавируса. Но и са загрижени за потенциалните рискове и пречки подкрепата да стигне до всички засегнати фирми и самонаети лица. Така например според тях е пропусната финансовата, в това число и фискална подкрепа за малките и средни предприятия, които не функционират заради наложени административни мерки за борба с COVID-19. Има риск и предоставените мерки за подкрепа да не обхващат някои засегнати групи като самонаети лица, семейни предприятия и др., както и административният капацитет на регулаторните органи да се окаже недостатъчен.

Важно е мерките, осигурени със средства от ЕС, да отговорят на очакванията и нуждите на засегнатите групи. предприятия, самостоятелно заетите и семейните предприятия, които гледат с надежда към институциите на ЕС. Затова следва ЕК да гарантира, че финансирането от ЕС се разпределя по справедлив и ефективен начин, казват депутатите.

В понеделник те са внесли и писмен въпрос по темата към Урсула Фон дер Лайен.