Радан Кънев и Елена Йончева провокират европейски дебат за правосъдната криза в България

Радан Кънев [БГНЕС]

Евродепутатът Радан Кънев (ДБ/ЕНП) и Елена Йончева (БСП/Алианс на социалисти и демократи) са обединили усилия за внасяне на искане в Европейския парламент за парламентарен дебат за институционалната криза в България.

Това се разбра от обяснения на Кънев във Фейсбук. Той обяви, че е тази сутрин е внесъл  искането в деловодството на Европейския парламент искане. То е подкрепено от 55 европейски депутати. „За формулировката на въпросите и събирането на нужния брой подписи неоценим принос имаха и колегата Елена Йончева и нейният екип“, обяви Кънев.

„Усилията ни дават възможност за първи път темата за върховенството на закона и медийната свобода в България да бъдат в центъра на политическия дебат на европейско ниво. Ще положа нужните усилия, в т.ч. политически дебат в рамките на групата на ЕНП, Председателският съвет на ЕП да включи дебата в дневния ред на пленарната зала“, казва евродепутатът.

Трите въпроса, поставени на ЕК, са:

– Как Комисията оценява настоящата ситуация в България по отношение на свободата на медиите, антикорупционните реформи и независимостта на съдебната система?

– Какви инструменти могат да бъдат задействани на равнище ЕС, за да се предотврати по-нататъшното влошаване на принципите на правовата държава в България?

– Какви конкретни стъпки е предприела Комисията по отношение на България и какви допълнителни препоръки могат да бъдат ефективни за подобряване на ситуацията?

В искането се разказва, че след 10 години мониторинг върху съдебната система, борбата с корупцията и организираната престъпност, Европейската комисия е приела, че България има достатъчен напредък и няма нужда от наблюдение.

След този извод на ЕК ситуацията в България продължава да се влошава, като през юли 2020 г. повечето демократични механизми в страната са блокирани, пише още в искането. И се напомня за драматичната ситуация със свободата на медиите и 111-о място според индекса за медийна свобода на „Репортери без граници“.

„Ситуацията с независимостта и отчетността на съдебната система също достигна критични нива. Радикалната поляризация в работата на новоизбрания главен прокурор доведе до атаки срещу принципите на частната собственост и свободния пазар и завърши с показна акция в сградата на президентството – безпрецедентен и неприемлив акт в държава, уредена от върховенството на закона“, пише в документа.