Радан Кънев призова ЕНП да защити българите

Радан Кънев [Фейсбук страница на Радан Кънев]

Българският евродепутат Радан Кънев призова с писмо колегите си в Европейската народна партия “да се ангажират със защита на българските граждани” по време на дебата за България в Европейския парламент на 5 октомври.

“Българските граждани са изправени срещу безпрецедентна криза на правовата държава, особено след избора на новия главен прокурор, задълбочаваща криза със свободата на медиите, поставила България на срамното за целия Съюз, 111-о място в ежегодния доклад на Репортери без граници”, се казва в призива на Кънев.

Той изразява своето убеждение, че повечето евродепутати от ЕНП са “добре информирани за реалното състояние в България” и повечето от тях запазват мълчание по “политически причини”.

“Все пак искам да обърна вниманието ви към част от позорните дела на Главния прокурор през последните няколко години. Вие решете дали сериозното ви ангажиране с кризата на правото в България би било действие срещу проевропейската ориентация на България”, пише Кънев и изброява редица случаи.

Евродепутатът напомня, че Иван Гешев публично е отрекъл принципа на разделението на властите и го е определил като обсесия на “десните екстремисти”. Той допълва, че главният прокурор “често използва материали от разследвания и подбрани части от доказателства по дела, за да “докаже” обвиненията си медийно, превръщайки правораздавателния процес в ПР кампания”.

В писмото до ЕНП не е спестен навикът на Гешев да лепи етикетите “престъпници”, “олигарси” и “корумпирани политици”, нарушавайки презумпцията за невинност. Радан Кънев обяснява, че основното публично послание на главният прокурор е заклеймяване на приватизацията в България, използвайки левичарски политически клишета и опетняване на Иван Костов (който е десен политик)

Евродепутатът информира своите колеги от ЕНП, че списъкът с обвинителни актове на Главния прокурор срещу публични и политически лица е “пълен практически главно с проевропейски и прозападни реформатори”. В това число се споменават Даниел Митов, Николай Ненчев, Трайчо Трайков, Симеон Дянков, Петър Москов и издателят и бизнесмен Иво Прокопиев.

“Още един крещящ пример, сред много други, е повдигнатото обвинение срещу председателя на Българския фармацевтичен съюз, Професор Стоименова. Обвинена е само защото публично сподели притесненията си за недостига на лекарства”, пише Кънев.

“Имайки предвид неудобната за ЕНП позиция в предстоящият дебат, бидейки отдаден последовател на европейската християндемокрация и лоялен член на ЕНП, считам за мой дълг да ви предупредя за плаващите пясъци, в които ЕНП ще навлезе пред очите на българските граждани и европейските данъкоплатци, ако остане сляпа за тази криза”, допълва той.

Кънев казва, че е лъжа твърдението, че протестите в София са доминирани от проруски, леви групи и радикално настроени индивиди.

“Точно обратното – огромно мнозинство, особено в последно време, практически всички протестиращи са проевропейско настроени, умерени хора и протестите са напълно мирни. Те успешно се разграничиха от радикалното малцинство на протестите и действията им, заклеймявайки ги публично”, коментира евродепутатът.

Той напомня, че на протестите се събират десетки хиляди българи, повечето от тях млади. Огромна част от тях не са политически обвързани, а останалите са с център-дясно и зелено-центристки възгледи, пише той.

“Основните сили, движещи протестите, са политическите акции на Христо Иванов – съпредседател и лидер на Демократична България. Той разкри тежки корупционни схеми и олигархични зависимости. Също така осветли връзките между настоящото правителство и олигархични бизнес кръгове, около “либералното” Движение за права и свободи (ДПС). Отделно, Демократична България е политическата сила, участваща най-активно в протестите. Това е коалицията, която аз представлявам в групата на ЕНП”, казва Кънев.

По думите му “Демократична България” е най-проевропейската политическа сила в България и е посветена пряко на основните принципи на конституционната демокрация.

“Демократична България” е често критикувана за русофобските си възгледи, които са видни и от моите гласувания в ЕП. Ето защо всяка твърдение, че протестът е воден от проруски сили е смешно и цинично”, коментира Кънев.