Радан Кънев: След US санкциите очаквам пряка заплаха със спиране на евросредства

Радан Кънев [https://multimedia.europarl.europa.eu/]

Санкциите на САЩ по закона “Магнитски”, наложени на шестима българи, сред които Делян Пеевски и Васил Божков, ще имат отражение върху европейската политика. Това казва евродепутатът Радан Кънев (“Демократична България”/ЕНП) в интервю за сайта “Тоест”.

“Може да очакваме рязко втвърдяване на тона към България в близките дни и седмици, особено по отношение на статуквото в съдебната система. Много скоро бих очаквал пряка заплаха със спиране на европейски средства”, предрича той.

Според него предстоящият доклад за България по механизма за върховенството на закона “ще бъде изключително остър и фокусиран върху същността на проблема, а той е състоянието на правосъдието и сектор “Сигурност”, и особено на българската прокуратура”. Кънев обяснява, че документът на ЕК ще бъде придружен с много по-ясни и категорични препоръки за реформи в правосъдната система и прокуратурата. И точно в доклада евродепутатът очаква и “нескрита заплаха, че европейските фондове за България ще бъдат частично ограничени или спрени, ако страната ни не предприеме незабавни действия”.

“Ние се намираме в състояние на пълен провал на опитите за борба с корупцията по високите етажи на властта, в същото време службите и прокуратурата съдействат на корупцията, а не я възпрепятстват“, казва Кънев. Той припомня, че в момента ЕС осигурява най-големия финансов пакет в историята си и северните държави донори са преминали редица червени линии във вътрешната си политика, за да допуснат вземането на огромни суми назаем централно от ЕК. Затова и въпросът за политическата корупция става основополагащ. И “той ще бъде поставен остро на България, защото в противен случай в северните страни ще властва общественото мнение, че техните правителства подаряват парите им на тукашните крадци и корумпирани политици, което не е далеч от истината“.

“България в лицето на досегашното си управление и на трайното статукво в съдебната власт, което е свързано не само с ГЕРБ, но и с ДПС и БСП, загуби доверието на партньорите си в Европейския съюз още миналата година”, казва евродепутатът.

За него в решението на американските власти няма изненада. “Отдавна се очакваше по-остър ход от тяхна страна по повод корупцията в България”, казва той. По думите му службите и прокуратурата са се “направили на разсеяни за корупцията във властта и особено когато става дума за личността и мрежите на Делян Пеевски. Това лице и цяла една корупционна мрежа довчера не съществуваха за българската прокуратура, въпреки че има предостатъчно данни в публичния дебат, че бившият депутат от ДПС се занимава с назначения на най-високите етажи на съдебната власт”.

Колкото до Божков, когото американските власти отдавна приемат за опасен представител на организираната престъпност, наложените санкции по закона “Магнитски” изрично подчертават политическата корупция, за да стане ясно, че в България обвинения срещу Божков конкретно по тази точка няма, смята Кънев. “Повдигнати са му поредица от обвинения, но нито едно от тях не е свързано с корупция, докато от САЩ изрично посочват корумпиране, и то на висши политици”, казва той.

“Както във Вашингтон, така и в Брюксел стана ясно, че опитите по линия на партньорството между службите по неофициален дипломатически път да се насочи България по релсите на реформите са се провалили, а българските власти отказват да се борят с корупцията”, обяснява евродепутатът.

Той признава, че ЕС е пословичен с бавните си действия и тромавите си институции и че меките политически действия на европейско ниво до голяма степен се дължат на ограниченията в договорите за функциониране на ЕС. “Възможността за финансови санкции при нарушаване на върховенството на закона беше въведена едва преди броени месеци, и то с огромна съпротива от няколко държави. До това решение нямаше и да се стигне, ако не беше големият пакет за възстановяване и устойчивост, който ЕК предостави. Докато американските власти могат да действат много по-ясно и много по-директно – и го направиха”, казва той.

На въпрос дали очаква Европейската прокуратура да реагира на санкциите на американските власти, Кънев отговаря, че не трябва да се пропуска важният факт, че решението на САЩ идва абсолютно успоредно със старта на Европейската прокуратура. “За себе си нямам съмнение, че в тази ситуация България ще бъде един от приоритетите в нейната дейност”, обяснява той.

И допълва, че “нетърпимостта към корупцията в България ще бъде много ясно изразена по непознат досега начин от всички европейски институции и служби”.

Кънев е сигурен, че не могат да се очакват продуктивни действия от страна на главния прокурор Иван Гешев. “Полезният ход от страна на ръководството на българската прокуратура се нарича “оставка”. България може да изчисти международния си образ, като преди всичко изчисти собственото си управление. Но преди това главният прокурор Иван Гешев трябва просто да се оттегли, защото не може да очакваме хората, назначени от Делян Пеевски, да започнат разследване срещу него“, казва евродепутатът.

Той коментира и реакциите на ГЕРБ и ДПС след санкциите. “С публичната защита на Пеевски ДПС доказа, че е невъзможно да се отърси и разграничи от него, както и че престъпните мрежи на Пеевски са превзели партията. От другата страна е директното признание на Борисов, че той поддържа сериозен системен контакт с Делян Пеевски. Бившият премиер никога досега не беше обявявал публично, че се среща с него, не са излизали излъчвания на живо на разговори между тях, не сме виждали Борисов да го вози в джипката, не сме го чували да се хвали какви ползотворни разговори за развитието на регионите са водили с Пеевски и т.н. Борисов знае, че следват нови разкрития за отношенията между двамата, и затова бърза да си признае за тези контакти”, казва Кънев.