Радев: Властта сложи под карантина националната памет. Борисов: По-свободни българите не са били

Румен Радев [Президентството]

Премиерът Бойко Борисов и президентът Румен Радев си размениха задочно остри реплики по случай националния празник 3 март. Държавният глава традиционно се качи на връх Шипка, въпреки че тържествата там бяха отменени по препоръка на здравните власти. Борисов обикаля с джипката.

“Властта отново се опита да постави под карантина националната ни памет, но хората имат достойнство и отново са тук. Българите имат святи чувства, неподвластни на страх и забрана, затова вярвам, че имаме бъдеще като българи”, обяви Радев пред медиите. И в словото си пред паметника той акцентира върху отменените официални тържества.

“Очаквали ли сте, че някога някой ще ви забрани да се качите на Шипка? Очаквали ли сте, че някой ще се осмели да посегне на правото ви да се поклоните пред онези, на които дължим свободата си? Благодаря ви, че се те тук”, обърна се президентът към събралите се хора.

Премиерът Бойко Борисов му отговори макар и да не го назова поименно. “Лесно е да коментираш свободата, но трябва да се свърши доста работа. Пък по-свободни надали са били българите някога. Както и да ни изопачат думите някои, че някой им забранил да празнуват. Тържества по време на пандемия никой не прави, а да работи – това е достойно. А и факт е, че тези, които коментират, са там, където искат. Никой не им е забранил. Просто такива лъжци, такива манипулатори…. Затова аз обичам да показвам това – това е българинът работещ и правещ сам своята история”, посочва премиерът, който и на 3 март не спря да обикаля с джипката строителни обекти. В джипката днес бяха зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков (През джипа на министър-председателя Бойко Борисов светът се вижда по друг начин, каза неотдавна Нанков, който е един от най-често пътници на премиера.) и бившият вътрешен министър Младен Маринов, който сега е кандидат-депутат от ГЕРБ.

Бойко Борисов инспектира "Хемус" и на 3 март. [стопкадър]

По-рано в обръщение, разпространено от пресцентъра му, Борисов обяви, че “българският национален дух отново е неспокоен, защото България преминава през сериозно изпитание. Огромният стрес, който донесе пандемията, отне спокойствието от обществото ни и сложи спирачки на възходящото развитие на страната. Поведохме битка, за да запазим здравето, образованието, работните места, поминъка.”

“Мерките проработиха, защото повече хора ги приеха и повярваха в тях. Именно доверието и общите усилия са ключът към връщането на нормалността в ежедневието и възстановяването на държавата. Това е постижимо в максимално близък хоризонт, ако бъдем единни”, продължи Борисов на фона на повишаване на броя на заразените, отварянето на заведенията и хаоса с ваксинационната кампания.

По-рано от Шипка се изказа и председателката на парламента Цвета Караянчева. “На този връх трябва да преосмислим действията си, да се замислим защо понякога не можем да надмогнем егоизма си, защо не можем да се обединим зад една обща цел”, каза Караянчева, която се качи на върха преди Радев.

“Тържествата на Шипка са под патронажа на председателя на Народното събрание, а това, че президентът иска да дойде днес тук и да чете слово, си е негов проблем. Но няма официални тържества. Не е важно да четеш помпозни слова, а е важно какво чувстваш и да го споделиш с хората, дошли тук”, обяви още шефката на парламента.