Радев дава последния мандат за правителство на БСП

Радев и Нинова през 2016 г. при откриването на кандидат-президентската му кампания. [Фейсбук/Корнелия Нинова]

Президентът Румен Радев ще връчи на БСП третия, последен, мандат за съставяне на правителство. Това ще се случи на 5 май, обяви президентската институция. От съобщението се разбира, че БСП е избрана като трета по численост парламентарната група в 45-ото Народно събрание, макар и Конституцията да не обвързва държавния глава при връчването на третия мандат.

“Получихме покана от президента Румен Радев да се явим на 5 май от 11 часа за третия мандат. Ще постъпим така, както сме ви казвали и преди – решението зависи от нашите колективни органи на партията. Днес в 15:30 свиквам извънредно заседание на Изпълнителното бюро, което да вземе решение за дата и час за свикване на Националния съвет, където да обсъдим ситуацията и да вземем решение как да постъпим с третия мандат”, обяви Нинова.

Досега ГЕРБ и “Има такъв народ”, които са първите по численост партии в парламента, върнаха мандата. След като БСП го получи другата сряда, има 7 дни по Конституция, за да го изпълни. Ако левицата реши да предложи правителство обаче, президентът не е обвързан със срок за внасянето му за гласуване в Народното събрание.

Конституцията казва още, че ако не се постигне съгласие за образуване на правителство, президентът назначава служебно, разпуска Народното събрание и насрочва нови избори. те трябва да са най-късно до 2 месеца след прекратяване на правомощията на парламента. Датата им се определя с указа за разпускане на НС.

Така че, ако БСП не предложи правителство, или номинира кабинет, но той не бъде подкрепен от парламента, е твърде вероятно предсрочните избори да бъдат на 11 или 18 юли.

Шефката на групата на ГЕРБ в парламента Десислава Атанасова посъветва “БСП бързо да върне мандата”. “Математически е ясно, че без ГЕРБ и “Има такъв народ” не може да мине правителство в пленарната зала. А и те, и ние сме заявили, че няма да подкрепим кабинет на БСП”, обясни депутатката. Според нея мандатът трябва да се върне веднага, за да се върви към бързи избори.