Радев: Най-добрата дата за изборите беше септември 2020 г.

Румен Радев присъства на литургията и церемонията по епископско ръкоположение на монсеньор Румен Станев в Римокатолическата катедрала "Св. Йосиф" в София.

Най-добрата дата за избори беше през септември миналата година, след като през юли властта изчерпа търпението на хората и те масово поискаха нейната оставка. Това каза президентът Румен Радев в неделя, 17 януари, по повод критиките, че е насрочил парламентарните избори за 4 април.

Ако изборите бяха проведени навреме, щеше да бъде избегнат провалът в подготовката на страната за втората вълна на пандемията, която отне живота на хиляди българи, а загубата на милиарди левове, източени от държавния бюджет през последните месеци, щеше да бъде предотвратена, смята държавният глава.

“Нека да си пожелаем 4 април да бъде Великден не само за нашите събратя католици и арменци, но и Великден за възкръсващата демократична България”, каза още президентът. И посочи, че сега въпросът не е толкова кога, а как ще бъдат проведени изборите. “Управляващите отказват да предприемат належащите действия за оздравяване на изборния процес и затова всички ние заедно трябва да бдим за спазването на закона”, каза той.

ГЕРБ и “Обединени патриоти“ внесоха в петък промени в закона за извънредното положение, с които дават възможност на карантинираните да упражнят правото си на глас с подвижни урни. Хоспитализираните с ковид ще гласуват в отделни секции от хората, настанени в другите отделения. Законопроектът предвижда още да гласуват и хората с изтекли документи.

Очаквано поправките не предвиждат гласуване по пощата, за каквото настояваха българи зад граница, “Демократична България”, както и президентът. Преди дни ГЕРБ определиха идеята като екзотична”. И идеята за излъчването на преброяването на бюлетините, за която се обяви и Радев, не е в промените. Допреди дни основният аргумент на управляващите срещу онлайн наблюдението беше, че “не навсякъде има интернет”. В петък Красимир Ципов обяви различен мотив: “Нашите притеснения са свързани с това дали не влизаме в противоречие с изискванията на Закона за защита на личните данни. От две години има сериозни промени в този закон и най-малкото, което трябва да се обмисли, е да се съгласува една такава подобна промяна с Комисията за защита на личните данни. Ние ще направим това, за да вземем правилното решение”.