Радев прекъсна визитата си в Естония заради COVID-скандал

Румен Радев

Президентът Румен Радев изненадващо прекъсна посещението си в Естония заради контакт със заразен с коронавирус. Това се разбра от съобщение на естонското президентство, цитирано от Интерфакс. 

От него се разбира още, че българската делегация на практика веднага след пристигането си е била изолирана в хотела, след като е станало ясно, че Радев е контактувал със заразен, преди да излети за Талин. Веднага били взети всички мерки за безопасност. Радев не е присъствал и на вечерята в понеделник по повод срещата по инициативата “Три морета” в Талин.

Пресслужбата на Радев обяви само, че президентът е прекъснал официалното си посещение в Естония заради “усложнената обстановка от коронавирус и невъзможността да бъдат изпълнени всички елементи от предвидената програма”.

След това президентството отрече информацията на Естония. “Президентът Румен Радев няма контакт с лице с установен към конкретния момент положителен резултат от тест за коронавирус. По време на посещението на държавния глава в Талин на българската делегация не е налагана карантина. Още на първия ден от пристигането на българската делегация в Талин на президента Румен Радев е направен тест за коронавирус, който е отрицателен”, гласи съобщенето.

На летището в София пред журналисти Радев обяви, че благодари на своите “доброжелатели, които дълбоко загрижени за моето здраве, за здравето на моите колеги, за моите международни контакти, побързаха зад гърба ми да представят на естонската страна своята версия за контакти с COVID-19”.

“За мен това е пример за активно мероприятие”, посочи още президентът. И продължи, че противно на спекулациите, нито той, нито делегация му е била поставена под карантина. Радев посочи, че от началото на кризата с COVID-19 е в непрекъснат контакт с хиляди хора в цялата страна, но стриктно спазва всички здравни мерки и не е имал проблем.

Той каза още, че за по-малко от седмица два пъти си е правил PCR тест – при пътуването си в Гърция и в понеделник, за да са спокойни домакините му в Естония. “Намирам се в чудесна физическа форма без никакви симптоми. На моите доброжелатели пожелавам същото”, заключи той, без да посочи кои са доброжелателите му.

Преди това здравният министър Костадин Ангелов обясни, че президентът е бил уведомен, че е бил в контакт със заразен. “Към президента ще бъдат приложени нормативни уредби, каквито съм към момента. В петък той е бил в контакт с ген. Димитър Петров, а на 18-и генералът е дал позитивен резултат на тест за коронавирус. Знаем, че президентът е бил уведомен от началника на отбраната адмирал Евтим Евтимов, че ген. Петров е заразен”, обяви здравният министър.

“Какво се е случило оттам нататък… мерките са еднакви за всички. С пристигането си в България той се счита за контактно лице, ще бъде поставен под карантина, ще му бъде предложен PCR тест на летището и докато излязат резултатите, ще е под карантина. На екипажа ще им бъде предложен PCR тест на място на летището, да се наблюдават, ако имат симптоми, да уведомят личния си лекар или РЗИ”, обясни още министърът.

Информиран е и директорът на РЗИ-София.