Радев свиква Народното събрание на 21 юли

Народното събрание ще бъде свикано с указ на 21 юли от 9.00 часа, защото всички очакваме политическо решение с дългосрочна перспектива за развитие, каза президентът пред журналисти край село Проф. Иширково.

Президентът Румен Радев свиква Народното събрание с указ на 21 юли от 9.00 часа. Той обяви пред журналисти край село Проф. Иширково в петък, 16 юли, че всички очакваме най-сетне да започне диалог, който да доведе до ясно политическо решение с дългосрочна перспектива за развитие.

“Очакванията към партиите са те да намерят път помежду си, да продължат демонтажа на порочния управленски модел, да се пресекат кражбите, да се укрепи държавността, да намерим най-сетне изход от икономическата криза, от несправедливостта, от бедността, да тръгнем по нов модерен път за развитие на страната“, заяви Радев.

“Сега е българската политическа жътва и аз очаквам българските политици да бъдат на висотата на очакванията на тези хора”, бе коментарът на президента в отговор на въпрос за обстановката в страната.

Той припомни реда – първо ще бъде свикано Народното събрание, като се сформират парламентарните групи, ще покани всички представители на парламентарните групи на консултации и след това да връчи първия проучвателен мандат.

В четвъртък Централната избирателна комисия публикува решение, с което обявява избраните за депутати в 46-ото Народно събрание.

Списъкът на 240-те не е окончателен, тъй като 28 души са избрани в два многомандатни избирателни района и до неделя трябва да кажат своето предпочитание и така да освободят места за други хора от своята листа.

Президентът определи пред журналистите край село Проф. Иширково, където беше поканен на ритуал по започване на жътва, че обявените от „Има такъв народ“ промени в предложения по-рано тази седмица кабинет като “отваряне на вратата към диалог за търсене на решение на проблемите на българската политическа система”.

Той коментира и възможността, предложена от Мая Манолова от “Изправи се!” служебното правителство да остане и като редовно.  Според президента такова решение зависи от депутатите и от волята на самите министри, но “най-вече от постигането на консенсус около ясни принципи и приоритети за бъдещето на България”.

Радев отговори и на въпрос за освобождаването на проф. Асен Балтов като директор на болница „Пирогов“. Според него министрите в служебното правителство имат пълната свобода да определят кадровата политика в своите професионални области. Той подчерта обаче, че системата на здравеопазването има нужда от реформа.

“Очевидно днешният модел не работи добре. Той води до прецеденти, до превръщането на здравеопазването в бизнес и до една неприемлива уродливост, вътре в системата“, обясни той.