Радев хвърли ръкавица на Борисов – предизвика го да се кандидатира за президент

Радев участва в откриването на новата учебна година в Минно-геоложкия университет в София, 27 септември 2021 г. [стопкадър]

Президентът Румен Радев призова лидера на ГЕРБ Бойко Борисов на „дуел“ – да се кандидатира за държавен глава.

„Крайно време е г-н Борисов да престане да използва своята партия като щит и да защити честта й като се кандидатира за президент. Това е логичният изход след всички изговорени приказки и предизвикателства“, каза Радев пред журналисти в Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски“ в София, където участва в откриването на новата учебна година.

В неделя Борисов обяви, че кандидатурата на ГЕРБ ще бъде обявена в последния момент. „До последния ден няма да излъчим кандидат за президент. Искат да го докопат и да се разправят с него. Всеки, който се обърне срещу тях, започват гонения“, коментира Борисов.

В понеделник ще бъде учреден Инициативният комитет, който ще издигне Радев и вицето му Илияна Йотова за втори мандат. „Разчитам на подкрепата на всички българи, които истински желаят промяна и България да бъде една нормална демократична, свободна и модерна държава“, отговори Радев на въпрос дали е възможно да спечелят президентските избори още на първи тур.

„Грозното явление на купен вот няма място в една демократична държава и е странно, че някои партии упорито се идентифицират с него. Очаквам Министерството на вътрешните работи и службите да продължат да работят решително и да защитят честността и на предстоящите избори“, посочи президентът в отговор на въпрос за действията на МВР, свързани с търговията на гласове и обвиненията от страна на ГЕРБ и ДПС в репресии.

Ред в хаоса в енергийния сектор

На въпрос какви мерки се взимат във връзка с увеличаващите се цени на енергията, както и поисканата оставка на министъра на енергетиката, президентът отговори, че служебното правителство е започнало да въвежда ред в хаоса в енергийния сектор, заложен от предишното управление. Предстои още работа, за да се намерят верните решения и да се отстранят олигархичните зависимости в енергетиката, изтъкна държавният глава. И допълни, че първите резултати вече са налице: „Трета поредна седмица – цените на тока в България са едни от най-ниските в Европа и това е заслуга именно на служебното правителство и неговите бързи и отговорни действия“.