Разделено Обединено кралство излиза от орбитата на ЕС и влиза в неизвестното

Митинг в подкрепа на Брекзит в Лондон. [Neil Hall/EPA/EFE]

Обединеното кралство излиза от орбитата на Европейския съюз в четвъртък (31 декември), загърбвайки бурна 48-годишна връзка, и влиза в неизвестното, което ще формира съдбата на хората в страната за поколения напред.

Брекзит ще се случи в полунощ, когато Великобритания напуска фактическото членство, но официално ще напусне блока на 31 януари.

В продължение на пет години преговорите за Брекзит бяха в криза и доминираха в европейските дела. Те се отразиха върху финансовите пазари и разклатиха репутацията на Обединеното кралство като стълб на западната икономическа и политическа стабилност.

Брекзит отслаби връзките, които свързват Англия, Уелс, Шотландия и Северна Ирландия в икономика от 3 трилиона долара.

“Брекзит не е край, а начало“, каза премиерът Борис Джонсън пред парламента само часове преди да одобри търговската му сделка с ЕС. По-късно с усмивка обясни на репортерите, че е прочел подписаното от него споразумение.

Джонсън заяви, че няма да има напрежение с регулациите и увери Европа, че Обединеното кралство ще остане част от  “европейската цивилизация”.

Проблемът е, че кампанията за Брекзит не дава подробности за това, как ще се изгради новата “независимост“ на Обединеното кралство, докато взема назаем рекордни суми за да се справи с кризата от коронавирус.

Британците са разделени

На референдума през юни 2016 г. 17,4 милиона гласоподаватели, или 52%, подкрепиха Брекзит, докато 16,1 милиона, или 48%, подкрепиха оставането в блока. Оттогава малцина са променили мнението си. Англия и Уелс гласуваха за излизане от общността, но Шотландия и Северна Ирландия подкрепиха да остане.

Референдумът показа, че Великобритания е разделена  много повече от Европейския съюз и то по много въпроси – от отделянето от ЕС и имиграцията до капитализма и съвременната британска принадлежност.

Напускането на блока беше голямата мечта на поколения “евроскептици”. Великобритания се присъедини през 1973 г. като “болният човек на Европа“, а преди две десетилетия британските лидери спореха дали да се присъединят към еврото .

“Обединеното кралство влезе в тогавашния общ пазар от съображения за самозащита – мислехме, че това е най-доброто бъдеще за нас, не можехме да видим друг път напред“, обясни Джонсън.

“Виждаме глобално бъдеще за себе си“, каза премиерът, който спечели властта през 2019 г. и сключи договор за Брекзит и търговска сделка.

За поддръжниците Брекзит е бягство от обречен проект, който е доминиран от Германия. Според тях общността изостава и е далеч зад водещите световни сили САЩ и Китай.

Противниците казват, че Брекзит е глупост, която ще отслаби Запада, ще унищожи онова, което е останало от глобалното влияние на Великобритания, ще подкопае икономиката й и в крайна сметка ще остане само голям притежател на острови.

Великобритания?

След като Обединеното кралство напусне единния пазар и митническия съюз в четвъртък ще се сблъска с някои смущения по границите. Повече бюрокрация означава повече разходи за тези, които внасят и изнасят стоки през границата между ЕС и Обединеното кралство.

Пристанището в Дувър очаква обемите да спаднат в началото на януари. Най-тревожният период ще бъде от средата до края на януари, когато обемите на търговията отново ще се увеличат.

Напускането на почти половин век членство означава промяна на всичко – от паспорти за домашни любимци и правила за шофьорски книжки за британците в Европа до правилата за данните.

Освен това подкрепата за независимостта на Шотландия се е повишила, отчасти заради Брекзит и отчасти поради COVID-19, застрашавайки 300-годишния политически съюз между Англия и Шотландия.

Шотландският лидер Никола Стърджън заяви, че трябва да се проведе референдум за независимост през следващата година.

След сключването на търговската сделка на Бъдни вечер, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен цитира Уилям Шекспир и Томас Стърнз Елиът.

“Раздялата е толкова сладка скръб“, каза тя. “Това, което наричаме начало, често е краят. И да сложиш край означава да сложиш начало”.