Рашков отказа поканата на Гешев за работна среща

Иван Гешев (вляво) и Бойко Рашков. [bTV]

Вътрешният министър Бойко Рашков не приема поканата за работна среща на главния прокурор Иван Гешев. “Ще се отзова на покана на следващия главен прокурор!”, каза Рашков пред bTV в четвъртък, 3 юни.

Ден по-рано Гешев разпространи писмото, с което кани министърът на среща. Това се случи във вихъра на скандала между МВР и прокуратурата, предизвикан от разкритията на Рашков, че държавното обвинение опитва да саботира проверката за незаконно подслушване, както и че атакува служители на министерството с разпити и обиски.

Служебният министър обяви, че въпреки това проверката продължава.

“С оглед необходимостта от продължаване взаимодействието между изпълнителната и съдебната власт, в частност ПРБ и МВР, бих се радвал да проведем работна среща”, пишеше в писмото на Гешев. “Само с общите усилия на отделните власти, могат да бъдат постигнати желаните от българските граждани резултати, а именно ефективно противодействие на престъпността”, допълва главният прокурор.

Гешев обвързваше поканата си с международна конференция защита на еврото в България, проведена в периода 25-28 май 2021 г. София, за която Рашков отклонил поканата заради служебен ангажимент.

В сряда главният прокурор разпространи и снимки от срещите си с новоназначения председател на Държавна агенция “Национална сигурност” Пламен Тончев и началника на ГДБОП Калин Стоянов. Точно преди това говорителят на Министерския съвет Антон Кутев посочи, че Тончев е бил привикан на разпит в деня след назначаването си и обвини прокуратурата в намеса в изпълнителната власт.

Междувременно пред Съдебната палата се проведе протест с искане за поставката
на главния прокурор