Реакциите от доклада на ЕК в България: От „чудесен“ до „грози ни специална резолюция“

Снимка: European Commission website

Европейската комисия публикува в сряда първия си доклад за върховенството на закона, обхващащ целия ЕС. В документа се посочват пропуските на България по отношение на върховенството на закона, корупцията, ефективната отчетност и наказателната отговорност на главния прокурор и неяснотата около собствеността на медиите.

Реакциите в България не закъсняха. Според правителството докладът е положителен, а според опозиционно настроените политици, ни чакат страшни последици.

Докладът е чудесен

Според правосъдният министър Десислава Ахладова докладът на Европейската комисия за върховенството на закона в България е положителен и обективен. ЕК приветства реформата на антикорупционното законодателство и институционалната рамка в България. Също така се отчита, че в началото на годината бяха инициирани серия от разследвания във високите етажи на властта, акцентира и на усилията на правителството за борба с корупцията.

Що се отнася до медийния плурализъм, правосъдният министър отбеляза, че България прилага нормативна уредба, по силата на която бива декларирана действителната собственост на дадена медия.

Ахладова уточни, че се разработват промени, влизащи в проекта за нова конституция, гарантиращи независимост на съдебната власт. А България е поискала становище от Венецианската комисия за новия върховен закон.

Властите  ще предприемат също така необходимите стъпки за проучване на добри практики за законова регламентация на лобизма.

Грози ни специална резолюция на Европейския парламент

България е заплашена от специална резолюция на Европейския парламент за върховенството на закона, заяви в сряда пред вицепрезидентът Илияна Йотова, която е бивш евродепутат. Според нея това би било безпрецедентна практика.

„Имам информация, че се готви специална резолюция за България. Отделна резолюция за една страна е много рядко нещо. Европейските институции се пазят от това да се бъркат във вътрешните процеси, особено политически. Да има специална резолюция…, не искам да знам какво ще пише в нея“, заяви Йотова.

Какво ще пише във въпросната резолюция не се знае, но гласуването й е насрочено за 1 октомври в Комисията граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в европейския парламент. Вносител на предложението за резолюция е испанският евродепутат Хуан Фернандо Лопез Агилар, член на групата на социалистите и демократите.

 България е управлявана задкулисно и корумпирано, според БСП

За България докладът на Европейската комисия за върховенството на закона е опис на държава, управлявана задкулисно, корумпирано, безконтролно и в която институциите, призвани да спазват и да гарантират спазването на закона, не могат или не искат да го направят. Това заяви депутатът от БСП Крум Зарков.

Според него това  е доклад за изгубеното време, тъй като поне от 4 години насам тежките критики, отправени в него, са издигани няколко пъти от БСП включително и във вотове на недоверие, по отношение на пълния провал в борбата с корупцията.

„За тези години нито един от проблемите не е решен, а се появиха и няколко нови (…) И тогава се говореше за прекомерна власт на главния прокурор и липса на механизъм за контрол над актовете му, липса на възможност за наказанието му“, каза Зарков.

„Ние като български граждани, като политици, като журналисти трябва да се възползваме от този процес. Не да замитаме проблемите под килима, а да кажем ясно и откровено, че това правителство не може да се справи, че неговата оставка е задължителна и ще бъде благотворна, ако следващото, което и да е то, бъде наясно с решенията, които трябва да се вземат в областта на правораздаването, за да може най-сетна България да стане правова държава“, каза още социалистът.

Борбата с корупцията е за алиби, твърди Елена Йончева

„В доклада се подчертава, че имаме изградени стратегии за борба с корупцията, но те са повече като алиби, защото не виждаме никакъв резултат. Тук става въпрос за корупция с огромни средства, които вместо да отидат за инвестиции в социалната сфера, изчезват“, коментира евродепутатът Елена Йончева пред БНР.

Тя подчерта, че докладът използва предпазлив език, а важно ще бъде това, което ще се чуе от Европейския парламент в понеделник (5 октомври), тъй като в пленарна зала ще се обсъжда ситуацията в България:

„Въпреки огромната съпротива на ЕНП ще има резолюция за България, която ще бъде обща и ще бъде подкрепена от мнозинството на европейските депутати. В нея ще се описва състоянието на България според обективни показатели. Няма да имаме този дипломатичен език от страна на ЕК, а ще видим един много по-обективен анализ за това, което се случва в България. Тази резолюция ще каже, че българското правителство води страната извън Европейския съюз“, каза още Елена Йончева.

Емил Радев: Хубаво е, че ни показаха недостатъците

„Ние в Европейския парламент сме много доволни, че имаме общоевропейски доклад за върховенството на закона. Да, може би след днес много държави няма да са доволни. Докладът е обективен, за България е положителен, но има и елементи, които са показали недостатъците на системата. Точно това е и целта, да се видят недостатъците, така че да не се стига до наказателни процедури. Да могат държавите да коригират недостатъците”, обясни евродепутатът Емил Радев.

Според него когато говорим за доклада за България, има няколко сериозни теми – отчетността над главния прокурор. Подчертано е, че препоръките ще бъдат съобразени.

„В доклада има положителни становища за работата на административните съдилища. По отношение на дължината на производство на върховните съдилища България е на първите места”, обясни още Радев.

Евродепутатът смята, че законът за достъп до обществена информация е силен инструмент за гражданите и журналисти.

„Има закон за медийните собственици, трябва да направим ясно кой е собственик на всяка една от медиите. СЕМ е оценен като независим орган, както и КЗК. Също така ЕК приветства борбата с корупцията в частния сектор. ЕК очаква окончателни присъди по делата за корупция по високите етажи на властта. Мисля, че докладът е положителен”, каза Емил Радев.