Репортаж от Киев: Събиране на парчетата след руска окупация

Разбит прозорец на църквата Св. Андрей и Вси Светии в Буча се отваря към задната част на сградата, която е била превърната в място за погребения.[Alexandra Brzozowski]

Буча и Бородянка са два малки града в покрайнините на Киев, доскоро окупирани от руски сили. Снимки на убити цивилни от тези градчета предизвикаха шок по целия свят.

Докато войските напускат и страхът остава, освободените предградия търсят справедливост и възстановяване.

EURACTIV отиде на място с делегация от европейски законодатели, организирана от базирания в Словакия мозъчен тръст GLOBSEC , за да стане свидетел на въздействието на войната от първа ръка.

***

Буча, Украйна – В края на март, когато руските войски се оттеглиха от предградието на украинската столица, поле близо до църквата в града се превърна в масов гроб.

Едно от най-предпочитаните предградия на Киев преди войната, градът с 45 000 жители сега се превърна в символ на руската война в Украйна. Кадри на измъчвани цивилни с вързани ръце и огнестрелни рани в тила бяха излъчени по целия свят, разкривайки мащаба на зверствата.

Според заместник-кмета на Буча Тарас Шаправски, над 360 цивилни са били убити, а много са погребани от местни жители в масови гробове.

Москва отрича, че нейните войски са извършили клането там. Попитан за военната операция на Русия в района, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира по-рано тази седмица, че „историята в Буча е измислена и фалшива“.

Шаправски обаче обясни: „тези цивилни не представляваха никаква военна опасност, те бяха обикновени хора, които са отивали в местна пекарна, и са били убити на улицата“.

Той разказва историята на баща и син, които били заловени от руските войници. Те застреляли бащата и стреляли по момчето, но то по чудо успяло да избяга, за да разкаже какво се е случило.

„За съжаление има доста такива случаи“, добави той.

„Как можем да обясним тези зверства в градовете, където нямаше съпротива, нямаше враждебни действия? Как можем да обясним този вид жестокост и бруталност? Изглежда невъзможно“, смята Шаправски.

Полето при църквата в Буча се беше превърнало в масов гроб.Alexandra Brzozowski

Международната правозащитна организация „Амнести“ заяви в петък (6 май), че има убедителни доказателства, че руските войски са извършили „множество от очевидни военни престъпления“ в Буча, включително „многобройни незаконни убийства“ на цивилни.

Докладът е последният документ, който свидетелства за предполагаеми военни престъпления, извършени от руските сили, когато те окупираха района извън украинската столица през февруари и март.

През април пристигна френски екип от криминалисти, който включва експерти по балистика, експлозиви и бързи ДНК тестове, за да помогне на украинските власти да установят случилото се в града.

Въпреки че улиците са почистени от телата, оставени от руснаците, разследванията далеч не са приключили.

„Преди една седмица цялата работа по идентификацията на телата беше завършена и при около 95% от тези, които ексхумирахме, имаше следи от насилствена смърт“, казва Шаправски.

„Но имаме около 10%, които не са идентифицирани и има съмнения дали изобщо ще бъдат идентифицирани поради състоянието, в което се намират телата“, добавя той.

Местните власти и жителите се надяват, че като дават показания за идентифициране на извършителите, те могат да допринесат  за разследване на Международния наказателен съд.

Фотоизложба в църквата документира процеса на ексхумация от изминалите седмици.Alexandra Brzozowski

Според Шаправски вече са идентифицирани 10 руски военнослужещи и е подготвена документация, за да бъдат подведени под отговорност.

Скорошно разследване на Ройтерс проследи самоличността на отделни руски войници и военни части от времето на кървавата окупация в Буча.

Украинските следователи разполагат с огромен ресурс от организации, граждани и журналисти, които са публикували повече от 7000 видеоклипа и снимки в правителствения интернет център, warcrimes.gov.ua, каза украинският главен прокурор Ирина Венедиктова.

В същото време съдебната агенция на ЕС – Евроюст, подкрепи създаването на съвместен екип за разследване за международни престъпления, извършени в Украйна, след настояване на Литва, Полша и Украйна. Според украински представители още 13 държави са заявили интерес да се присъединят към групата.

Европейската комисия заяви, че иска агенцията, която координира съдебното сътрудничество между националните органи на държавите-членки за преследване на транснационални престъпни дейности, включително трафик на хора, контрабанда, тероризъм и киберпрестъпления, да може да събира и съхранява доказателства за предполагаеми военни престъпления в Украйна.

„Защото въпреки че издирвателната операция в Буча е завършена, има още 30 села и населени места, където намираме масови гробове“, казва Шаправски.

***

Бородянка, Украйна – В средата на почерняла пететажна жилищна сграда на централния площад Шевченко в града, където удари бомба, има зейнала дупка. В околните развалини са разпръснати  обувки, дрехи и останки от мебели.

Бородянка беше един от първите градове, който стана обект на руски въздушни удари.

Малкият град с 14 000 жители, на около 50 километра северозападно от украинската столица и недалеч от границата с Беларус, беше главната ос на руското настъпление към Киев.

Градът бе освободен в началото на април, но разрушенията на жилищни сгради са значително по-големи, отколкото на други места в района, като над 90% от центъра на града са опожарен.

Войник охранява разрушения площад Шевченко в Бородянка.Alexandra Brzozowski

„След въздушните удари, след обстрела от танкове и артилерия, след преминаването на тежки бойни машини, гражданската инфраструктура на този град е напълно унищожена“, казва Георгий Йерко, временно изпълняващ длъжността кмет на Бородянка.

Местните власти казват, че Русия умишлено е бомбардирала цивилни райони, разрушавайки девет високи сгради, въпреки че в региона няма украински военни лагери, индустриални комплекси или съоръжения от стратегическо значение.

Докладът на „Амнести“ подкрепя твърденията, като посочва, че руските въздушни удари са ударили осем жилищни сгради на 1-2 март, при което са загинали най-малко 40 цивилни, и са „непропорционални и безразборни очевидни военни престъпления“.

„Тук живееха мирни жители“, посочи Йерко и добави, че само 71 украински войници са охранявали града.

„Тези хора отстояха позицията си. Искаха да ни защитят, да защитят Европа, защото след Украйна всяка европейска държава може да е следващата“, добави той.

Въпреки че жителите бавно се завръщат, много райони на града все още не са изчистени от развалините. Alexandra Brzozowski

Въпреки че животът изглежда бавно се връща и улиците се почистват от отломки, жителите са дълбоко травмирани от окупацията.

Попитан от репортери дали се страхува, че руснаците могат да се върнат, Йерко посочи, че хората в града му са „наистина притеснени“, но досега са се върнали 4000 жители.

„Очакваме с нетърпение да успеем да възстановим това място. Очакваме с нетърпение подкрепа от европейската и международната общност“, каза още той.

***

Все още е трудно да се каже дали и кога и двете предградия ще могат да се върнат към нормалното ежедневие.

Дори столицата, която претърпя много по-малко щети, приблизително месец след оттеглянето на руските сили, живее в очакване на възможното завръщане на бойните действия.

Кметът на Киев Виталий Кличко каза, че градът не е безопасен, тъй като по време на разговорите с гостуващата делегация се е включила сирена.

„В момента е много по-безопасно, отколкото преди няколко седмици, но не можем да дадем гаранция за безопасност на всеки, който иска да се върне, защото всеки момент руски ракети могат да  паднат върху всяка една сграда“, коментира Кличко пред репортери.

Междувременно президентът на Украйна Володимир Зеленски призова украинците да не пренебрегват сирените за въздушно нападение през следващите дни, тъй като страната се подготвя за „изненади“ от Русия за Деня на победата на 9 май.