Известен украински фоторепортер е бил убит от руски войници

Макс Левин [Туитър]

Международната неправителствена организация „Репортери без граници“ публикува в сряда (22 юни) доклад с доказателства, сочещи, че украинският фотожурналист Макс Левин и неговият приятел и охранител са били екзекутирани от руски войници в гора близо до Киев, вероятно след като са били разпитвани и дори измъчвани.

Организацията публикува своя доклад след посещение в Украйна от 24 май до 3 юни за разследване на убийството на Левин и неговия приятел, войника Алексий Чернишов, чиито тела бяха открити на 1 април в гора близо до Мошчун, село на 20 км северно от Киев . Двамата мъже бяха убити на 13 март.

„Репортери без граници“ изпрати двама следователи, за да съберат доказателства и да търсят улики – Арно Фроже, ръководител на разследващото бюро на организацията, и Патрик Шовел, френски военен фоторепортер, който е работил с Левин в Донбас в края на февруари. Те стигнаха до заключението, че Левин и Чернишов са екзекутирани хладнокръвно.

Според „Репортери без граници“ доказателствата срещу руските сили са многобройни.

40-годишният Левин беше опитен фрийлансър, който често си сътрудничеше с  LB.ua – уважаван украински новинарски сайт, и с информационната агенция Ройтерс. Когато Русия започна инвазията си в Украйна на 24 февруари, той се свърза с група войници, които познава, откакто отразяваше конфликта в Донбас през 2014 г. Той искаше да отрази тази война възможно най-близо до воюващите в нея.

На 10 март Левин загуби дрона си в гората близо до Мошчун, докато се опитваше да получи кадри от военната инвазия на Русия в района. Когато се върнал в тези гори три дни по-късно, руснаците вече окупирали част от терена. Средата била враждебна, но Левин беше решен да възстанови дрона си на всяка цена, защото беше убеден, че последните снимки, които той направи, са много важни. Журналистът не успя.

Когато представители на организацията пристигнаха в Украйна на 24 май, за да започнат разследването си, Русия изтегли войските си от региона за няколко седмици. Но районът все още беше опасен. Руснаците оставиха капани и взривни устройства.

Придружени от служители на силите за сигурност, „Репортери без граници“ успяха да локализират местопрестъплението. Обгорелият дрон Ford Maverick на Левин все още беше там. Разследващите откриха няколко куршума на местопроизшествието, заедно с документите за самоличност на Чернишов, войникът, който беше с Левин, и идентифицира 14 куршума в колата му. Бяха идентифицирани няколко предмета с възможни ДНК следи, свидетелстващи за присъствието на руски войници много близо до мястото, където са били убити Левин и Чернишов. В последната фаза на търсене, металотърсачите откриха куршум, който вероятно е поразил Левин.

Организацията не успя да отговори на всички въпроси, които са многобройни на този етап, но разработи две хипотези на базата на всички тези елементи.

Кристоф Делоар, генерален секретар на „Репортери без граници“, каза, че анализът на снимките на местопрестъплението, както и наблюденията, направени на място и откритите веществени доказателства, „ясно сочат към екзекуция, която може да е била предшествана от разпит или дори изтезания“.

„В контекста на война, силно белязана от пропаганда и кремълска цензура, Макс Левин и неговият приятел платиха с живота си за борбата си за надеждна информация. Дължим им истината. И ще се борим да идентифицираме и намерим тези, които са ги екзекутирали”, добави той.

Макс Левин е един от осемте журналисти, които са били убити в хода на работата си от началото на войната в Украйна. Последната жертва е Фредерик Льоклер-Имхоф, френски видеорепортер, който работеше за френския телевизионен новинарски канал BFM TV и беше убит от снаряд, изстрелян от руските сили на 30 май.